(M)aktskifte i Botkyrka

Edip Noyan från Alby ­valdes i onsdags till ny ordförande för Moderaterna i Botkyrka. Gruppledaren Jimmy Baker (M) förlorade sin plats som ledamot i styrelsen. – Vi har kommit hit till Tumba för att ta plats, sa Antra Johansson Rantins från Norra Botkyrkas M-förening.

Konflikten kring ledarskapet inom Botkyrkas moderater har pågått under flera år. Onsdagskvällens årsmöte i Tumbascenens aula blev en svidande förlust för Tumbamoderaterna och gruppledaren Jimmy Baker. Norra Botkyrkas M-förening hade mobiliserat ett stort antal av sina yngre medlemmar för att få till stånd ett maktskifte.

Utmanaren Edip Noyan vann omröstningen om ordförandeposten med 72 röster mot 64. Han ersätter därmed Kia Hjelte, som är nära allierad med Jimmy Baker. Jimmy Baker sitter kvar som grupp­ledare i kommunfullmäktige och suppleant i kretsstyrelsen, men petas från sin plats som ordinarie ledamot.
– Grunden till konflikten är att Tumbamoderaterna ville styra över alla andra. Men norra Botkyrka har hälften av befolkningen och jag anser att vårt parti måste jobba för hela kommunen, sa Edip Noyan, som själv bor i Alby.
Även företrädare för Grödinges moderater har tyckt att kretsen kring Jimmy Baker har tagit för mycket plats.
– De har toppstyrt partiet till den grad att de andra tre föreningarna har tröttnat. Det här är ingen kupp, vi vill bara öppna dörren för andra grupper och göra det mer rättvist, sa Petja Svensson, ordförande för Grödinge­moderaterna.

Jimmy Baker håller inte alls med om att Tumbamoderaterna styrt för hårt.
– Alla har haft exakt samma möjligheter. Vi i Tumba har bara haft ett väldigt stort engagemang, säger han.
Jimmy Baker är skarpt kritisk mot det sätt på vilket motståndarna vann. Av de som röstade på Edip Noyan heter 18 stycken Noyan i efternamn, vilket enligt Jimmy Baker visar att det är släktskap snarare än politisk uppfattning som har fått styra.
– Det är tragiskt och gör det svårt för Moderaterna att vara trovärdiga mot medborgarna. Enligt mig är det inte demokrati att samla ihop mer eller mindre hela släkten för att de ska rösta på en själv, säger Baker.
Edip Noyan svarar med en motfråga:
– Varför skulle de här medlemmarnas röst vara mindre värd än någon annans? Är de inte vuxna människor som fattar sina egna beslut? Jag har ingen möjlighet att påverka andra människor på det sättet, säger Edip Noyan.

Ordföranden för norra Botkyrkas M-förening, Antra Johansson Rantins, tycker resultatet är en seger för demokratin inom partiet.
– Vi i norra Botkyrka har alltid fått stå tillbaka. Nu behöver vi inte klaga längre. Vi vill inte ha mer än andra, vi vill bara inta den plats som vi har rätt till, säger hon.
Flera av medlemmarna uttryckte missnöje efter mötet: ”Alla förlorar på det här”. ”Nu lämnar jag partiet”.
Men Edip Noyan tror att det ska gå att försonas.
– Nu ska vi arbeta för att samsas och lösa den här konflikten, säger han.

Relaterad information

Partiet är uppdelat

I Botkyrka finns fyra olika M-föreningar - Norra Botkyrka, Tullinge, Tumba och Grödinge – som tillsammans utgör en så kallad krets: Moderaterna i Botkyrka, som fick 22 procent i 2010 års val.

För tre år sedan beslöt ett medlemsmöte att de fyra föreningarna skulle slås ihop helt och hållet. Men Tullinge och Grödinge hoppade av och ville hellre behålla sin självständighet. Norra Botkyrkas moderater upplevde då att Tumbaföreningen ville ta över makten i partiet, vilket är grunden till stridigheterna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.