Nytt stopp för Familjeparken

Regeringen godkänner inget byggande vid sjön Aspen i Hågelbyparken. Den stora p-platsen för 465 bilar vid områdets entré får också tummen ner. Nu måste planerna för Familjeparken ritas om  – igen – och osäkerheten kring projektet växer.

Strandskyddet gäller, punkt slut. Ingenting får byggas närmare än 100 meter från sjön Aspen, vilket gör att delar av den planerade stugbyn och huset för ”Lekande lärande” måste flyttas. Samma sak med parkeringen som skulle anläggas intill den smala Älvestabäcken vid områdets entré.
– Det är synd, nu kan vi inte bygga den planerade strandpromenaden längs sjön, eftersom vi inte längre kan utveckla den delen av området. Och vi måste se om det går att hitta en ny plats för parkeringen, säger John John Lindgren, ägare till bolaget som vill bygga Familjeparken.
Regeringsbeskedet kom som en överraskning för många, i sista ögonblicket innan detaljplan 1 för Familjeparken skulle godkännas i kommunfullmäktige den 26 september.

Detaljplanen görs om
”Ett osannolikt och felaktigt beslut” kommenterade John John Lindgren i ett första pressmeddelande.
– Vi blev besvikna, eftersom länsstyrelsen har gått med på att upphäva  strandskyddet och vi räknade med att regeringen skulle göra samma bedömning. Men istället har de gått på Naturskyddsföreningens linje, säger han.
Den direkta konsekvensen blir att detaljplanen nu dras tillbaka från kommunfullmäktige nästa vecka. En ny, omgjord detaljplan måste tas fram, ställas ut och bearbetas politiskt. Och eftersom ingen idag kan säga exakt hur det uppkomna problemet ska lösas kan ingen ge någon säker tidsplan.

”Planen bör skrotas”
– En dialog pågår med familjen Lindgren och min förhoppning är att vi ska kunna få upp detaljplanen till beslut igen senare i år, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelseordförande.
Men Botkyrkapartiet, som leder motståndet mot Familjeparken, tror att projektet försenas betydligt mer än så. Partiledaren Ulla Ludvigsson ser regeringsbeslutet som en signal om att hela planen bör skrotas.
– Läser man mellan raderna ser man ganska tydligt att regeringen avråder Botkyrka från att gå vidare. Man kommer aldrig att hitta tillräckliga lösningar eftersom området är så känsligt, menar Ulla Ludvigsson (BP).

”Vi löser det”

Katarina Berggren (S), tolkar inte regeringsbeslutet så.
– Vi ser positivt och konstruktivt på möjligheten att skapa en hållbar park, både ur ett grönt och ur ett socialt perspektiv. Målbilden finns kvar, även om vägarna inte alltid är raka. Tycker regeringen att det här igenvuxna diket är skyddsvärt, då anpassar vi oss efter det även om vi är förvånade, säger hon.
De övriga partierna som stödjer projektet – V, FP och M – är också inställda på att gå vidare, även om det finns en viss oenighet också där:
– Personligen tycker jag det är fruktansvärt att man förstör en så fin plats. Och jag tror att regeringsbeslutet kan få bägaren att rinna över. Men jag väljer att stå bakom min partilinje ändå, säger en företrädare för ett av ja-partierna.

Relaterad information

Snabbguide till Hågelby

Vad handlar bråket om?
Hågelby är en drygt 100 år gammal, slottsliknande gård som ligger mellan Alby och Tumba. Där finns en vacker park för picknick, en dansbana och scen, kaféer, djur som man kan klappa och vacker natur.
Frågan gäller om man ska bevara platsen som den är idag, eller utveckla den till en nationell turistattraktion med husvagnscamping, stugbyar, vattenland, sagopark med mera.

Hur mycket förändras?
Motståndarna talar om ”asfaltering” av området, men John John Lindgren understryker att det inte alls är så: ”Vi vill ju göra det så grönt och attraktivt som möjligt. Ingen vill ju besöka en ful plats.” Dagens park kommer fortsätta att vara öppen och avgiftsfri på samma sätt som idag.

Varför ska man bry sig?
För: Familjeparken är ett mycket viktigt steg för att lyfta bilden av Botkyrka, skapa hundratals jobb för ungdomar och bygga en mötesplats som binder ihop människor från norra och södra Botkyrka.

Mot: Man förstör ett unikt natur- och kulturlandskap på ett sätt som inte går att reparera. Pengar slösas bort på fel saker och projektet riskerar att bli en ekonomisk flopp.

Vem betalar?

Kommunens kostnad för planering och nya gator blir cirka 16 miljoner kronor. Familjen Lindgren AB investerar 350-450 miljoner tillsammans med det norska investmentbolaget Adolfsen Group.

Är allt redan beslutat?
Nej, inga formellt giltiga beslut finns, även om en majoritet av Botkyrkas politiker stödjer projektet. Den första detaljplanen – stugbyar, hotell, butiker och camping – har just stoppats. De återstående två detaljplanerna – för vattenland och sagopark – kommer inte att påbörjas förrän den första planen blir slutligt godkänd, vilket kan ta 1-2 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.