GRAVEN Isidor Behrens gravplats på Norra Begravningsplatsen. Foto: Magnus Persson

150 år sedan AIK:s grundare föddes

I dag, den 3 januari, är det 150 år sedan Isidor Behrens föddes. Han var en av AIK:s grundare och klubbens förste ordförande.

  • Publicerad 17:19, 3 jan 2018

Klubben som med tiden skulle bli Solnas stolthet såg faktiskt ljuset på Norrmalm. Så här beskrev Isidor Behrens i en intervju det historiska ögonblicket den 15 februari 1891:

”Vi skrapade ihop en rad goda vänner med utpräglat idrottsintresse och sammanträdet hölls hemma hos min mamma på Biblioteksgatan 8 på Norrmalm. Skall vi bilda den här föreningen frågade jag och alla instämde. Jag konfirmerade beslutet med ett klubbslag med en blyertspenna. Det fanns många namnförslag. Eftersom vi kommit överens om att alla upptänkliga idrotter skall utövas, är det väl lika bra att kalla oss för Allmänna Idrottsklubben, AIK, föreslog jag. Det blev ett nytt klubbslag på denna sak med samma blyertspenna.”

Isidor Behrens föddes i Stockholm den 3 januari 1868. Han avledden 12 oktober 1951. Isidor Behrens är begravd på Norra Begravningsplatsen i Solna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Här ska Järvastadens IP ligga

Nyheter Mins tre konstgräsplaner inom tre år Nu ska Järvastaden få en egen idrottsplats. Minst tre separata konstgräsplaner ska enligt planerna finnas på plats senast om tre år.söndag 18/3 22:24

De toppar S-listan i valet

Nyheter De två oppositionsråden Arne Öberg, 50, Hagalund, och Sara Kukka-Salam, 29, Råsunda, toppar Socialdemokraternas lista inför kommunalvalet i höst.söndag 18/3 16:29