GRAVEN Isidor Behrens gravplats på Norra Begravningsplatsen. Foto: Magnus Persson

150 år sedan AIK:s grundare föddes

I dag, den 3 januari, är det 150 år sedan Isidor Behrens föddes. Han var en av AIK:s grundare och klubbens förste ordförande.

  • Publicerad 17:19, 3 jan 2018

Klubben som med tiden skulle bli Solnas stolthet såg faktiskt ljuset på Norrmalm. Så här beskrev Isidor Behrens i en intervju det historiska ögonblicket den 15 februari 1891:

”Vi skrapade ihop en rad goda vänner med utpräglat idrottsintresse och sammanträdet hölls hemma hos min mamma på Biblioteksgatan 8 på Norrmalm. Skall vi bilda den här föreningen frågade jag och alla instämde. Jag konfirmerade beslutet med ett klubbslag med en blyertspenna. Det fanns många namnförslag. Eftersom vi kommit överens om att alla upptänkliga idrotter skall utövas, är det väl lika bra att kalla oss för Allmänna Idrottsklubben, AIK, föreslog jag. Det blev ett nytt klubbslag på denna sak med samma blyertspenna.”

Isidor Behrens föddes i Stockholm den 3 januari 1868. Han avledden 12 oktober 1951. Isidor Behrens är begravd på Norra Begravningsplatsen i Solna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Böckerna som lånades mest i Solna

Nyheter En nobelpristagare och ett klassiskt spöke finns med på listorna över de mest utlånade böcker i Solna 2017.tisdag 16/1 17:24

Skip stop: Fler avgångar redan i vår

Nyheter Redan i år kan fler tåg stanna vid Ulriksdal, Rotebro, Norrviken och Häggvik. Landstinget har vänt sig till Trafikverket för att undersöka möjligheterna att få fler avgångar redan i vår.tisdag 16/1 12:19

Tidningsbud bestulen på bilen

Nyheter När tidningsbudet klev ur sin bil hoppade en främmande man in och körde iväg. Bilstölden inträffade på Råsundavägen tidigt på tisdagsmorgonen.tisdag 16/1 8:32