Alexander från Järfälla är yngst i landslaget i rullstolsinnebandy

Alexander Brorsson, 17, från Järfälla, har spelat rullstolsinnebandy sedan han var sju år gammal. Nu har han varit med och tagit SM-guld i Bollnäs - och är den yngste spelaren i landslaget.

  • Publicerad 11:30, 24 feb 2017

När jag var sju gick jag på en idrottsskola med en massa olika sporter, men det var innebandyn som jag fastnade för direkt.

Jag kände att jag var helt okej på det från första början och jag tycker om lagsporter. Jag är forward, jag har alltid tyckt att det är roligt att göra mål så det blev den positionen.

I början var det mest på skoj i skolan och på rasterna. Men på senare år har det blivit mer. Nu tränar jag två gånger i veckan och åker vanligtvis på turnering ungefär var tredje månad. Men nu har det blivit två på raken, först SM i Bollnäs och sedan tog vi guld i Malmö Open.

Jag föddes med ryggmärgsbråck, en skada som gör det svårare att gå. Jag har suttit i rullstol sedan jag började gå, tidigare kunde jag gå lite mer men nu har det inte blivit så mycket de senaste åren.

"Däcken är sneda för att vi ska kunna svänga runt bättre och få upp mer fart. Sedan har vi en ram framför så att vi kan köra in i varandra utan att rullstolen går sönder", säger Alexander Brorsson om den specialbyggda rullstolen. Foto: Mikael Andersson

Jag spelar i Nacka HI, ett av fyra lag i Sverige. För två helger sedan tog vi vårt första SM-guld. Vi har kämpat för det i många år så det var väldigt skönt att vi fick ta det nu. Vi var alla väldigt taggade och har tränat hårt i laget.

Det finns två olika serier, en där icke funktionsnedsatta får vara med – den har vi lett i fem år i rad. Men i SM får inga funktionsnedsatta vara med, just där har vi haft det lite svårare. Nu har vi kommit in bra i laget och verkligen hittat varandra.

Vi har spelat ihop väldigt länge i laget, och alla kan ha kul med varandra. Det är ganska spridda åldrar, de flesta är mellan 20 och 30 år.

Drömmen är att själva sporten ska komma med i Paralympics så att jag får en chans att spela där. Just nu finns inte möjligheterna att spela på heltid, men det vore kul om det gick.

Alexander Brorsson från Berghem är näst yngste spelare i Nacka HI - som nu tagit SM-guld i rullstolsinnebandy. Foto: Mikael Andersson

Alexander Brorsson

Ålder: 17

Bor: Berghem

Familj: Mamma, pappa (som också spelar i Nacka HI) och lillebror.

Gör: Spelar rullstolsinnebandy och har nyligen tagit två guld med laget Nacka HI. Spelar i landslaget sedan två år tillbaka.

Position: Forward

Nacka HI

Nacka HI bildades 1963 och är en av fyra stora föreningar i Sverige för parasport. Innebandy är en av grenarna.

Sverige är ett av de fyra största länderna när det kommer till rullstolsinnebandy, förutom Tjeckien, Holland och Polen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få Tallbohovs tjejer att plugga vidare

Nyheter "Väldigt mansdominerat i klassrummen" Ett gäng tjejer i åttan på Tallbohovskolan på Söderhöjden deltar i ett projekt där de ska motiveras till att plugga vidare efter gymnasiet. Ett projekt som uppskattas av tjejerna, men som också väckt...måndag 20/11 16:13

Förslag om tiggeriförbud i Järfälla hissas – och dissas

Nyheter MP-politikern: "Det är en kass människosyn" "En väldigt bra utveckling" och "kass människosyn". Moderaternas förslag om tiggeriförbud i Järfälla både hissas och dissas hos andra partier i kommunen.måndag 20/11 11:52