"Äntligen hemmaplan på annandagen igen"

Efter fyra år utan bandyklassikern hemma – är det under tisdagen äntligen dags igen. Helenelunds IK spelar i år på Vallen på annandagen och Djurgården kommer då på besök för att spela ”bandyns nationaldag” i Sollentuna.

  • Publicerad 10:00, 25 dec 2017

Förhoppningsvis blir det bra väder med ett par minusgrader och mycket publik

Säg annandagen och alla bandyfrälsta blir då helt saliga. Bandy två dagar efter julafton är en fin gammal tradition och betecknas av många som sportens nationaldag eller kanske dess inofficiella födelsedag. En tradition sedan 30-talet, men framför allt från 1957 och framåt.

Runtom i landet fylls bandyarenorna, i alla serier, för att spela den prestigefyllda kampen som dessutom ofta har derbykaraktär. Från elitserien ner till tvåan. Så även i Sollentuna i år faktiskt.

För efter fyra år på bortaplan så kommer det återigen spelas bandy på annandagen i kommunen. HIK-supportern Stefan Thorén gläds med det kommande eventet på Vallen.

– Äntligen på hemmaplan igen. Det är kul att den fina traditionen lever vidare och det brukar vara bra publiksiffror, säger 47-åringen som själv spelade fotboll i Helenelunds IK och är uppvuxen i den sydliga stadsdelen i kommunen.

Stefan Thorén har följt Lunden sedan barnsben och således sett massor med annandagsmatcher.

– Oh ja, en himla massa. Säkert 20, 25 stycken. Det är något speciellt. Jag minns flera matcher på gamla hemmabanan Heleneunds IP vid skolan, fortsätter Stefan.

Vad är det som är så speciellt?

– Det är en härlig känsla över hela matchen. Förhoppningsvis blir det bra väder med ett par minusgrader och mycket publik. Det brukar oftast vara en glad stämning på läktaren och lukta glögg.

Bandyn kämpar annars likt många andra sporter i förorten med låga publiksiffror, strax under 100.

– Ja, det är ju ett förortsproblem inom sporten. Alla lagen efter de tre stora får slåss om brödsmulorna, så det är ju lite tråkigt. Annandagen är ett bra tillfälle för bandyn och HIK att locka lite extra mycket publik.

Stefan gör annars sitt bästa för att stötta Lunden. Han och några andra supporters har bildat hejarklacken ”The Lundeners” och stöttar klubben på alla matcher.

– I bästa fall är vi tvåsiffrigt vilket är helt okej på denna nivån. Jag såg alla matcher förra året och planerar att se alla även i år.

Senast Lunden spelade hemma den 26:e var säsongen 2013/14 då GT/76 kom på besök till Vallen. Med sig hem till söderort hade GT då en 8-4-torsk i bagaget. Året efter var det ombytta roller då GT mötte HIK hemma i en match som slutade 1-1 (!), vilket är ett mycket ovanligt bandyresultat.

De två senaste säsongerna har Helenelund mött Djurgårdens IF borta. Båda på oglassiga och karga Spånga IP. Ena året blev det torsk med 2-5, då båda lagen spelade i allsvenskan, och ifjol vann Lunden med klara 8-2. Men imorgon tisdag är det dags igen för hemmaplan i bandyklassikern.

– Det ska bli jättekul att få spela hemma på Vallen igen. Jag ser mycket fram emot att få ett extra stort stöd från hemmapubliken, framför allt från vår trogna fanskara "The Lundeners", berättar backen Jakob Schlyter som gör sin sjunde säsong i HIK.

DIF har startat säsongens division 1 östra okej och ligger femma med nio inspelade pinnar. HIK ligger tvåa. I fredags blev det visserligen torsk borta mot AIK med 4-5 (0-5) men laget tar med en fin andra halvlek då de nollade det svartgula stjärnlaget. Innan förlusten hade Lunden fyra raka segrar.

– Känslan är riktigt bra och stämningen i laget är på topp. Vi tar med oss den fina nadra halvleken mot AIK och laddar om för att möta DIF på annandagen. Hoppas det kommer mycket folk, avslutar Schlyter.

Matchen startar 13:30 på tisdag 26 december på Sollentunavallen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen gripen för mordförsök i Rotebro

Nyheter Under torsdagseftermiddagen skottskadades en man i Rotebro. Ingen är ännu gripen i ärendet.fredag 20/4 12:33

"Fjolårsgräset fungerar nästan som krut"

Nyheter Brandkåren uppmanar till försiktighet Många vill säkert röja upp i trädgården under helgen och elda gammalt gräs, löv och grenar. Men det gäller att vara försiktig. Brandrisken är stor. – Det döda fjolårsgräset fungerar nästan som krut,...fredag 20/4 12:16