Axel har siktet inne på att nå JVM

Axel Aflodal började starkt och knep ett guld i Bruksvallarnas smygpremiär. Nu hoppas 18-åringen att formen håller i sig så att han når säsongens viktigaste målsättning: JVM i Schweiz. – Det är mitt stora mål med säsongen, säger skidtalangen.

  • Publicerad 17:00, 1 dec 2017

”Riktigt skönt att jag ändå kom i form

Det var en lite förvånad SIK-skidåkare som konstaterade att han vunnit skatesprinten (H17-20) i Bruksvallarna. Axel Aflodal var nämligen lite osäker på sin form.

– Ja, det gick bättre än väntat. Jag har inte varit i praktslag på sistone, säger Axel.

Anledningen var ett misslyckat test att ändra träningsfilosofi under försäsongen.

– Jag blev lite övertränad och felbelastad och tvingades att vila i två veckor. Det tog tid att komma i kapp, men jag lyckades ändå göra det. Det kändes riktigt skönt att jag ändå kom i form, väl timat, fortsätter Axel.  

18-åringen har nu kommit i fas med sin träning och lärt sig vad som fungerar för just honom.

– Jag tror jag tränar lite smartare än andra. Jag känner efter mera och tränar inte bara mycket mängdträning. Man måste lyssna på sin kropp och det funkar verkligen för mig.

Känner du dig bättre denna säsong än förra?

– Det känns ungefär lika bra just nu, men jag hoppas såklart att jag blir bättre denna säsong.

För er som minns hade Axel en fin säsong 2016/17. SIK:aren tog bland annat två JSM-guld i Kalix och vann hela Scandic-cup. Tre stora bedrifter.  

Målet med 2017/18 är solklart. Han ska ta sig till junior-VM i slutet på januari.

– Det är mitt stora mål med säsongen och ett väldigt viktig mål. Jag tar mig dit genom att fortsätta vinna och främst vara bra på sprinten. Det kommer köras två deltävlingar av Scandic-cup innan VM-uttagningarna så de blir extra viktiga att prestera bra i.

Just sprint är 18-åringens paradgren. Han kör även andra distanser, men känner sig starkast på sprinten.

– Jag är på bra att hantera mjölksyran och återhämta mig mellan heaten.

Längre fram vankas det SM och andra spännande tävlingar. Men först och främst ska den 18-åriga skidtalangen ta sig till JVM nere i den schweiziska alpbyn Kandersteg.

Mer Andra SIK:are att hålla kolla på

Gustav Aflodal

Malin Börjesjö

Oskar Ahnbrink

Eleonora Olsmats  

Alexander Melin

Paige Lembke

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Oklart läge inför stora beslut

Nyheter Miljöpartiets distriktsstyrelse vill att den politiska majoriteten och deras överenskommelser upprätthålls. Men hur de sex folkvalda ska rösta under kvällens fullmäktige, där centrumförsäljningen och...måndag 18/12 9:39

Kvinnorygg på väggen lyser upp torget

Nyheter Nybergs torg pryds numera av ett lysande konstverk. I veckan kom ljusprojektionen av två kvinnofigurer upp.fredag 15/12 15:47

Säkrare vinterdäck på bussar i Råsta

Nyheter Bussar i flera av länets kommuner har fått bättre vinterdäck. Solna och Sundbyberg är två av dem.  – Personalen är jätteglada, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.torsdag 14/12 15:50