”Jag märkte snabbt att det fanns mycket att göra som man inte hade gjort tidigare”, säger Olof Mellberg om sin tränarroll i BP.

BP får nytt liv med Mellberg

En dag i december 2015 vändes plötsligt allas blickar mot Grimsta IP. Just när det blåste som kallast för herrlaget presenterade BP sin nya tränare: Olof Mellberg. Efter det har allt vänt uppåt. Vi träffade den lågmälde profilen för att ta reda på hur det är möjligt.

  • Publicerad 16:57, 9 aug 2017

Det började med ett jublande kliv upp i Allsvenskan för Brommapojkarnas herrar. Som följdes av ett ras tillbaka ner i Superettan. Som i sin tur följdes av ett ännu hårdare fall rakt ner i division ett året därpå.

Det var helt enkelt inte så kul att heta Brommapojkarna där och då – år 2015. Något behövde hända. Men vad? Då släppte klubben bomben – BP hade lyckats värva landslagslegenden Olof Mellberg som huvudtränare för herrlaget.

– Jag pratade löst med ledningen om att träna det högre akademilaget. Men så gick det som det gick för A-laget, eller ja, det gick inte så bra helt enkelt. Då fick jag frågan och blev taggad, säger Mellberg när vi träffar honom efter dagens avslutade träningspass.

"Fanns mycket att göra"

Det blev en omedelbar succé. I och med Mellbergs entré tog laget direkt hem segern i division ett och klev tillbaka upp i Superettan. Där har de skrällt ordentligt och har i skrivande stund ett fast grepp om serieledningen.

– Jag märkte snabbt att det fanns mycket att göra. Vi fick en ordentlig omsättning, både i laget och i organisationen, som verkligen gjorde att vi började om på noll med det sätt vi ville jobba på. Det sättet gav resultat tidigt. Det tror jag gav spelarna en boost, säger Mellberg.

"Intresset har växt, omedvetet började jag tycka att det var mer intressant med det som hörde till tränaryrket”, säger Olof Mellberg som tagit BPs herrar uppåt i serierna. Foto: Karoline Montero Araya

BP:s herrar är ett relativt ungt lag, yngsta spelaren är född 2001. "Vi tänker inte så mycket ålder överhuvudtaget", säger Olof Mellberg. Foto: Karoline Montero Araya

Håller låg profil

Men trots framgångarna är den forne storspelaren extremt mån om att hålla låg profil. Att få intervjuer är svårt, endast i samband med matcher går det bra (”annars skulle telefonen ringa hela tiden”). Att vi till slut sitter på en bänk på Grimsta är ett resultat av flera samtal och lång planering. Och vi har fått strikta direktiv om att detta ska handla om rollen i BP, och inte bli en artikel i stil med ”Vem är Olof Mellberg”.

Så vi håller oss till direktiven.

För när det stod klart att det var Olof Mellberg som skulle bli ny huvudtränare var nog många förvånade. Framförallt som han under sin spelarkarriär ofta gett bilden av att vara ganska ointresserad av fotboll. Men den bilden dementerar han nu.

– Intresset har växt, omedvetet började jag tycka att det var mer intressant med det som hörde till tränaryrket. Att vara tränare är ett helt annat slags ansvar, och jag tror att man är ganska långt ifrån det när man själv är spelare, då tycker man att det räcker med det ansvar man har, säger han.

54 sålda säsongskort på 3000 platser – varför vill ingen följa BP?

Innan herrlaget hade han endast varit tränare för pojkar födda 2005. Och BP var en något stökig klubb, både i organisationen och på planen. Var detta verkligen det självklara valet?

– Det kändes mer naturligt att träna herrlaget än att träna ett P05-lag, det var en ännu större utmaning. Alla erfarenheter jag har är från seniorfotboll, säger Mellberg.

Han berättar att han, tillsammans med assisterande tränaren Azrudin Valentic, använder träningsmetoder som ger spelarna en känsla av proffsighet.

– Det har varit viktigt för mig. Jag hade en klar bild i huvudet av vad jag ville göra, men att kunna förmedla den fanns inte på plats från början. Det har jag fått mycket hjälp med av teamet runt om.

"Är otroligt nöjd"

Men trots nya metoder – var de här direkta framgångarna verkligen att räkna med från början?

– Egentligen var det inte en realistisk målsättning med tanke på ekonomin och var vi kom ifrån. Men jag är otroligt nöjd, säger Mellberg.

Britten som ledsnat på Premier League börjar följa... Brommapojkarna

Några långsiktiga tränarmål har han inte just nu och ännu har inga andra klubbar hört av sig – säger han i alla fall.

– Jag har hållit ganska låg profil. Jag trivs bra med rollen här, det har varit bra miljö att utvecklas i för mig.

Och drömmen om Allsvenskan då, finns den? Som det ser ut just nu är klivet upp dit inom räckhåll.

– Just nu ser inte organisationen ut som i en allsvensk klubb. Ekonomin är extremt begränsad, även för Superettannivå. Blir det så att vi kliver upp innebär det en del problem, men det är väl i så fall ett lyxproblem, säger Olof Mellberg.

Läget i Superettan

När mer än halva Superettan har passerat ligger BP etta i serien med fyra poäng före tvåan Dalkurd.

Hittills har laget vunnit 13 matcher, spelat en oavgjord och endast förlorat tre.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Filmaren som väljer Spånga framför New York

Så gick det till när 20-åringen vann pris för sin första långfilm En olycka fick Spångas senaste stjärnskott Robin Sherlock Holm, 20 år, att inse att ingen tid finns att spilla när det gäller drömmar. Nu har han vunnit pris för sin första film.fredag 23/2 15:33

Weekend-lista: Helgens aktiviteter i Västerort och Järfälla

✓Hyr skidor gratis ✓Ät semmelmuffins med en katt ✓Barnteater med jonglör Nej, nej, nej. Inte kan du sitta still när det finns SÅHÄR mycket att göra i Västerort och Järfälla. Se så! Ut och ät en semmelmuffins med en katt!fredag 23/2 15:14