"När jag är ute på banan och ska tävla så tänker jag inte på någonting", säger Amanda Hansson. Foto: Ylva Bergman

Hässelbys 16-åriga superlöfte snart ikapp Kallur

16-åriga Amanda Hansson från Hässelby villastad har kallats svensk friidrotts nästa sprintlöfte och tog SM-silver i år på 100 meter häck. Hon har målet tydligt framför sig: OS i Tokyo 2020.

  • Publicerad 16:22, 8 sep 2016

Jag kände att jag var ganska snabb redan när jag började träna friidrott i Hässelby SK som 11-åring. Men jag gillade allt, utom kastgrenarna.

I år har jag tävlat mycket, både i ungdomsmästerskap och som senior för första gången. Jag tog silver i 100 meter häck på senior-SM, det var jätteroligt! Jag var så nervös innan men när jag väl är ute på banan så känns allt precis som det ska. Då tänker jag inte på någonting alls, allt jag gör då går på automatik.

Amanda Hansson tävlar både i ungdomstävlingar och som senior. Foto: Ylva Bergman

Stort med Finnkampen

Efter SM blev jag uttagen till Finnkampen som var förra helgen, Jag insåg inte hur det skulle vara, hur stort det är! Så mycket folk och TV-sändningar. Det är väldigt bra stämning, alla peppar och hejar på varandra. Jag deltog både i ungdomstävlingar och som senior, sprang ungdomsstafetten två timmar efter 100 meter häck med seniorerna. Där mötte jag Susanna Kallur, det var stort. Det skiljer så många år mellan oss så jag trodde aldrig jag skulle få chansen, speciellt i landslagskläder. Vid tredje häcken låg jag jämsides med henne, då blev jag jätteivrig och tappade koncentrationen. Hade jag bara behållit fokus på mig själv hade jag nog hållit farten längre.

"Det var väldigt bra stämning på Finnkampen, alla peppar och hejar på varandra", säger Amanda Hansson. Foto: Ylva Bergman

Plugg och serier

Nu har jag två hela viloveckor framför mig. Det blir mycket skolarbete för att komma ikapp men jag tänker också passa på att träffa kompisar. Men när jag väl har tid är jag ofta väldigt trött, då kollar jag serier som Grey's anatomy och Walking Dead.

Om två veckor kör jag igång träningen igen, då blir det uppbyggnad med intervaller och teknik. Jag har många mål jag strävar efter men det största är OS 2020. Då satsar jag på att vara med på 100 meter häck. De andra grenarna kör jag mer i småtävlingar.

Seniorhäckarna är 84 cm, jämfört med ungdomshäckarna som är 76 cm. "Jag vande mig snabbt vid de högre, jag har ganska långa ben", säger Amanda Hansson. Foto: Ylva Bergman

Amanda Hansson, 16

Aktuell: På väg att bli nästa svenska sprintstjärna. SM-silver på 100 meter häck.

Klubb: Hässelby SK friidrott.

Tävlingsgrenar och toppresultat: 100 meter häck – 13,26 (på ungdomshäckar), 13,64 (på seniorhäckar)

100 meter – 11,87

200 meter – 24,83

Längdhopp – 6,12 meter.

Tränare: Conny Silfer.

Pluggar: Natur på Blackebergs gymnasium.

Familj: Mamma, pappa, lillebror.

Bor: Hässelby villastad.

Detta visste vi inte: "Jag älskar hiphop, och jag har en särskild låt: Trap Queen med Fetty Wap. Den lyssnar jag alltid på i lurarna innan jag tävlar."

Mamma Martina Hansson om Amanda: "Vi är alla ganska envisa i vår familj men Amanda har alltid haft en riktig vinnarskalle. Hon och hennes bror har tävlat om allt, först ut till bilen, först till nästa lyktstolpe... Hon tycker att det är så roligt."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Jätteodling öppnar på Garnisonens tak

Nyheter Nytt taklandskap Ett av innerstans längsta tak ska inte längre vara oanvänt.måndag 23/4 11:57

Unik chans: promenera under Skärholmen

Nyheter Trafikverket bjuder allmänheten ner i Förbifart Stockholms tunnlar Nu har du chansen att se ett av världens största underjordiska motorvägsbyggen inifrån. För första gången öppnar Trafikverket upp två av de nya tunnlarna som sprängs fram under Skärholmen, i bygget...måndag 23/4 11:39