Foto: Frida Wänelöf

Huddinge kan bli först med ny snabb sport på hjul

Intresset för att testa racerunning var stort när RaceRunning Sweden arrangerade en prova på-dag i Storängshallen i lördags. – Det är flera i södertort som längtar efter att kunna träna här, säger Lars Björk, ansvarig för racerunning i Norrbacka HIF, en av få klubbar som i dag erbjuder sporten.

  • Publicerad 17:36, 20 mar 2017

David Sondell, 3,5 år, från Snättringe, skickar en slängpuss till mamma Lotta Sondell innan han hoppar upp på en springcykel och börjar ta sig runt banan inne i Storängshallen. Han har testat tre gånger förut och planen är nu att skaffa en egen springcykel till honom för att han så småningom ska kunna ta sig till förskolan med den.

– Det här ger både frihet, träning och kompisar, så det är roligt att höra att friidrottsklubben planerar att fortsätta, säger Lotta Sondell.

Annabel Muller, 10 år från Nacka, springer förbi i hög hastighet. Hon har precis fått en egen springcykel. Något som varit en lång process, berättar hennes pappa Thomas Muller.

– Det här är viktigt för barnen som sitter i rullstol. Det måste vara en fantastisk känsla för henne att kunna springa. Man vill ju gärna motivera henne att fortsätta, inte bara vi som föräldrar, utan myndigheter måste också göra det lättare för de som vill träna racerunning.

På en bänk sitter Adam Dölven Ekström från Tullinge. Han är inte lika övertygad om att racerunning är något för honom.

– Det gjorde ont i skrevet.

Han fortsätter hellre träna elhockey, men kanske kommer han ge racerunningen en ny chans en annan gång, berättar han.

– Det är ju bra med lite konditionsträning när man sitter i rullstol. Det finns inte så mycket för rörelsehindrade på södra sidan, så det är kul att de startar lite här så vi slipper åka norr om stan, säger hans mamma Elisabeth Ekström.

Om sporten

Är en friiidrottsgren där man springer med hjälp av en springcykel.

Sporten grundades i Danmark 1991 och kom till Sverige 2010.

RaceRunning Sweden består av tre föreningar som har fått bidrag från Arvsfonden för att sprida sporten i Sverige.

Testa racerunning

Huddinge AIS Friidrott har har testat att ha racerunningträningar i Storängshallen i tre veckor. Det finns planer på en fortsättning, men allt är inte klart än.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.