Huddingedansare tränar både kropp och knopp

Dansledaren ropar ut en tur och alla i fyrkanten tar några steg. Det gäller att deltagarna reagerar snabbt när det är dags för squaredans. Men det är ingen match för Huddinge square swingers på högsta nivå. De har dansat tillsammans i snart 20 år och kan över 200 turer.

  • Publicerad 13:20, 21 apr 2017

En titt på schemat runt halsen, sedan ställer de upp i fyra fyrkanter om åtta personer.

– Start spreading the news, sjunger dansledaren Calle Brunér som står på scen och berättar för dansarna i Huddinge square swingers vart de ska ta nästa steg:

– Killarna bildar en diamant och tjejerna en left handed wave!

Från morgon till kväll, varje tisdag och torsdag, fylls blå salen i ABF-huset i Huddinge av squaredansare. Egentligen skulle de behöva ännu mer tid för att kunna möta intresset bland föreningens 250 medlemmar, menar ordföranden Robert Ervenius. Men det finns inte i nuläget och dansarna är glada ändå, berättar han under dagens första fikapaus.

– Vi har försökt ändra så att kaffepausen är mellan lektionerna, men många här älskar den sociala sidan. Den är minst lika viktig som dansen, säger han.

Om en halvtimme är det dags för basic-dansen. Den vänder sig i första hand till seniorer.

– Man behöver inga särskilda kvalifikationer alls. Vi vill bara ha trevligt tillsammans. Alla kan vara med på sin nivå.

För att fortsätta dansa med Huddinge square swingers behöver man klara en graduering, men vad den går ut på är hemligt, menar han.

– Du får aldrig berätta för någon som inte är graduerad vad som försiggår på gradueringen.

Själv dansar han på föreningens högstanivå.

– Man måste vara ganska alert i knoppen när man har 200 turer att hålla koll på.

Musiken drar igång igen. På en stol vid sidan av dansgolvet sitter Huddinge square swingers första ordförande, Ingvar Thörn.

– Jag är 90 år tack vare squaredansen. Det är fantastiskt bra för både kroppen och knoppen och till på köpet är det väldigt roligt.

Han gick med i föreningen av en slump för 20 år sedan.

– Det räckte med att jag kom in i lokalen och hörde musiken så började benen sprattla, sen var det kört, säger han och berättar om squaredansens historia.

– Den går tillbaka till när invandrare började komma till USA. Alla hade olika dansstilar med sig, i squaredansen kunde de smältas ihop. Det roliga är att det går att variera till det oändliga.

Squaredans 20 år i Huddinge

Huddinge square swingers har kurser från basic och upp till A2-nivå. De dansar tisdagar och torsdagar i ABF-huset i Huddinge.

Nästa kurstillfälle startar i september. Vill du börja dansa? Mejla info@husq.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.