Norea – en mästare i kampkonst: "Målet är ett EM eller VM"

Sedan ett par år tävlar Fittjabon Norea Humla i Wushu, en relativt okänd sport. I senaste SM tog hon tre medaljer trots, enligt henne, en blackout. – Det som hände var då att jag fick en blackout, det gick typ sju sekunder då jag bara stod stilla. Jag hade glömt bort rörelserna.

  • Publicerad 12:02, 18 apr 2017

Kombinationen av det vackra och det fysiska tycker jag om. Det ger mig både inre och yttre styrka.

Trots blackouten, går det att säga att Norea Humla lyckades rätt så bra. I de tre kategorier hon ställde upp i tog hon medalj. Två guldmedaljer, den ena blev delad, och en silvermedalj. Tävlingen var hennes första efter att ha tagit en paus i cirka två år.

– Under sista året i gymnasiet kände jag att det blev så mycket med skolan och jag var många gånger tvungen att välja bort träningen. Då bestämde jag mig för att ta en paus, säger hon.

Nu är situationen annorlunda.

– Idag känner jag att om det går lite sämre är det helt normalt och jag lägger inte så stor press på mig själv längre.

Började som sjuåring

Redan som sjuåring började hon att träna Wushu. Det var hennes pappa, som har en bakgrund inom sporten, som tog henne till klubben, Li Mins Thai Chi svärdsakademi. Där träffade hon Li Min som sedan dess är den enda tränare hon har haft.

– Hon är en superpositiv människa och pushar mig inte för hårt. Hon brukar säga att om jag känner det minsta ont i kroppen ska jag hålla tillbaka.

För henne är det en speciell känsla att träna Wushu.

– Kombinationen av det vackra och det fysiska tycker jag om. Det ger mig både inre och yttre styrka.

Tävlar i Tai Ji

Att sporten i Sverige är okänd för den stora skaran är ingen överdrift. Wushu är själva samlingsnamet för sporten som sen har olika kategorier. Norea tävlar i vad som kallas för Tai Ji. Konkurrensen har inte alltid varit hög men det håller på att förändras.

– Det är alltid roligare att tävla mot andra, i SM nu var det en sex stycken i en kategori och det är mycket för att vara vår sport.

Att tävla inom Wushu kräver en mängd fysik och uthållighet . Hon förklarar hur hon aldrig har gillat att gå på gym och lyfta vikter utan snarare föredrar andra metoder.

– Jag jobbar enbart med övningar där jag använder min kroppsvikt. Att träna Tai Ji främjar hälsan samtidigt som den ökar styrkan och bygger flexibilitet.

EM eller VM målet

I grund och botten är det en långsam sport och det tar sin tid att sätta alla rörelser.

– Det tar lång tid att lära sig rörelserna med alla detaljer, säger hon.

Hon ser sig själv hålla på med Wushu en längre tid och har ett uppsatt mål.

– Målet är att delta i ett EM eller VM.

Två varianter av wushu

Wushu är kinesiska för kampkonst och är av många i västvärlden kallat för kung fu.

Sporten brukar delas in i två kategorier, traditionell och modern wushu där Tai Ji ingår i den sistnämnda

Under förra året fanns det cirka 2 500 personer i Sverige som utövade Wushu.

Klubben är en del av Svenska Riksidrottsförbundet och Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.