“Rinkeby har gett mig krigarhjärta”

Sin kämparglöd har han fått av sin hemort Rinkeby, säger han. Och det var tack vare den som mästaren och mäklarstudenten kunde försvara sin titel. – Att försvara bältet är svårare än att vinna det första gången, berättar svenska mästaren i thaiboxning Hamza Rifi Bougmza.

Tre mästarbälten ligger på bordet i kontorsrummet i Rinkeby Muay Thai klubbs källarlokal och väntar på Hamza Rifi Bougmza som idag ska fotas med dem. Och när han tar dem på sig och kliver ut i träningslokalen för att fotas kan man se stoltheten, inte bara i hans ögon utan alla andra i rummet som nickar och ler mot honom.
SM-finalen i thaiboxning i Falun vann han på poäng men med en klar ledning. Domarrösterna var tre mot noll.
– Jag kände lite extra press innan och under matchen. Förra gången var jag en utmanare. Denna gång gällde det att försvara sin titel, säger Hamza.
Många i Rinkeby hade följt finalmatch på tv och sett hans tuffa match då han blev svensk mästare i thaiboxning för andra året i rad.
– Det kände bra. Jag kände mig extra stolt att ungdomarna hade samlats i ungdomens hus och kollat på matchen, berättar Hamza.
Och Rinkeby betyder mycket för honom, det är en viktig del av det som har gjort honom till det han är.
– Rinkeby har gett mig ett krigarhjärta. Det måste man ha om man bor här. För man har mycket emot sig och många unga har fått för sig att det är kört, att det är meningslöst att kämpa. Men varför lägga sig ned. Det slutar inte att göra ont för det. Lika bra att stå och kämpa medan det gör ont, säger Hamza.
Hans motto är ”Träna hårt, tävla enkelt”.
– Det gäller inte bara sport. Det gäller studier, jobb. Allt. Kämpar man så lyckas man när det gäller, säger Hamza.


När jag frågar honom om hans förebilder svarar han först boxningslegenden Mohammad Ali.
– Både i och utanför ringen. Han var inte bara oslagbar mästare. Han var folklig.
Men snabbt övergår han till sina ”vardagsförebilder”.
– Alla som kämpar i Rinkeby. Alla mammor och pappor som sliter och jobbar, unga som studerar och engagerar sig i samhället, som i Megafonen. Folk ser bara det negativa med Rinkeby. Men det finns många som kämpar. De syns inte lika mycket bara, säger Hamza.
Hans framtidsplaner? Han ska göra klart sin utbildning som mäklare. Det målet står fast. Och närmast är det europamästerskap i april.
– Men målet är världsmästerskap, säger Hamza.
Rouzbeh Djalaie
rouzbeh.djalaie@norrasidan.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.