Tumba United bjuder in till fotboll för alla

Att det blev fotboll är mest en slump. Nystartade Tumba United vill först och främst skapa möten. Alla är välkomna, oavsett om man är ensamkommande ungdom, vill börja spela fotboll eller redan tillhör ett lag.

  • Publicerad 12:55, 11 mar 2017

Själv som invandrare vill jag ta ansvar för de ensamkommande ungdomarna och känner mycket för de

En av dem som har tagit sig till Storvreten för att delta i Tumba Uniteds första träning i måndags är Jafar Alipour, 17. Han kom till Sverige för ungefär ett år sen och hörde talas om laget via en kompis.

– Det är första gången jag spelar i ett lag. Det är väldigt roligt, jag älskar att spela fotboll och vill bli fotbollspelare, säger han.

Jonah Mukada är tränare i IFK Tumba och håller i kvällens träning.

– Vi bestämde att engagera oss socialt inom närområdet och provar på hur vi kan få hit folk att spela utan att det kostar. Vi kollade målgrupper och tänkte att mellan 15 och 18 år är bra. Genom sociala medier har vi spridit projektet och vi har även kontakt med folk i kommunen, säger han.

Han förklarar vidare om betydelsen av att vara del av en förening och hur projektet kom till.

– Jag skulle säga att fotbollen inte är det viktigaste, utan det är att få de vara aktiva inom föreningslivet. Vi tänkte att vi startar med fotboll eftersom många känner till det.

Pingis och läxläsning

Planen är att träningarna ska hålla igång till sommaren och sen utöka med andra sporter och aktiviteter.

– Tanken är att vi sen ska lägga till fler saker som schack, pingis och läxläsning. Vi kör till sommaren och sen så kollar vi med deltagarna och frågar om de skulle vilja ändra eller lägga till något i upplägget.

Han ser själv ett eget ansvar och lyfter möjligheterna som uppstår om fler skulle dra sitt strå till stacken.

– Själv som invandrare vill jag ta ansvar för de ensamkommande ungdomarna och känner mycket för dem. Jag bor i Flemingsberg och det är likt Tumba. Jag tänker att ju fler ungdomar vi engagerar, desto fler vi kan få in i föreningslivet.

Han menar att det är viktigt att titta bortom fotbollen och se andra tänkbara vägar som kan uppstå.

– De behöver inte vara aktiva som fotbollsspelare i föreningen, utan det kan handla om att de går en ledarutbildning eller domarutbildning. Det tjänar alla på. Deltagarna, samhället och föreningen.

Ända från Jordbro

Jafar Alipour bor i Huddinge men åker gärna till Storvreten en gång i veckan. Jämfört med några vänner som åker ända från Västerhaninge och Jordbro tycker han inte att det känns långt.

– Det är gratis och alla är mycket snälla. Hemma skulle vi bara sitta och ha tråkigt, så jag blir glad av att få komma hit och spela fotboll.

Tumba United

När: Varje måndag tills sommaren

Tid: 17.30

Plats: Storvretens Idrottsplats

För vem: Killar och tjejer som är mellan 15 och 18 år

Håll utik på Tumba Uniteds Facebooksida eller följ dem på Instagram och ifktumba.fotboll.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.