Stina Svensson

Jag gillar att springa. Helst långt. Löpning, och även simning eftersom jag håller på med swimrun, tar ganska stor del av mitt liv, men jag brukar få plats med ett roligt jobb och en hel del böcker,...

En slottsrunda på nationaldagen

  • Publicerad 15:47, 7 jun 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Strålande sol och ledig dag. Vad passar bättre än ett randonnée? Turligt nog fanns ett mycket passande sådant. Södertäljefalangen av Randonneur Stockholm arrangerade ett 200km brevetlopp med namn ”Slottsrundan”. Start på en bensinmacka i Östertälje (många besök på bensinmackar blir det som randonneur!), söderut ungefär längs utsiktsvägen till stämplingsstopp vid Nynäs slott, vidare mot Gnesta för stämplingsstopp vid Södertuna slott, vidare norrut mot Stallarholmen och stämplingsstopp vid Mälsåker slott på Selaön innan återfärd via Mariefred och längs gamla vägen till Södertälje.

Denna gång hade jag lockat med mig min swimrunpartner. Han ska köra Vätternrundan och behövde ett långpass. Vi tog pendeln till Östertälje och insåg snabbt att detta var ett randonnée som lockar många deltagare. Fullt med cyklar på pendeln. Härligt att jag numera börjar känna igen folk. Detta blev mitt femte randonnée under våren och det är många som kör många.

34293292804_e0ddfb3a57_k

Vid kl 09 gav vi oss iväg. Och ja jag blev avhakad. Det var ett jäkla tempo i början. Jag körde på i mitt eget tempo och enligt min strategi. Det brukar lösa sig. Motvind ner till Nynäs slott. Motvind suger verkligen, men vägen var fantastisk så det funkade på något sätt. Strax innan Nynäs slott hände något oväntat. Det kom ifatt en grupp bakifrån. Annars brukar det vara jag som först blir avhakad och sedan kommer ifatt. Oklart hur det där gick till, men det verkade vara en lämplig grupp att slå följe med. Orkade inte svara precis då för jag var inte beredd och var motvindstrött men kom ifatt vid slottet och sedan hängde jag med dem resten av rundan. Två i gruppen kände jag sedan tidigare men övriga var nya, och trevliga, bekanta. Swimrunpartnern försvann med snabbisarna men kroknade efter ett tag och slog följe med mitt gäng på väg mot Stallarholmen.

Arrangörernas tanke med denna runda, som går årligen, är bl a att få till ståndsmässigt slottsfika vid stämplingsstoppen. Men knasigt nog visade det sig att alla slotten hade stängt p g a att det var nationaldag. Vi fick göra selfie-stämplingar istället som mejlades till arrangörerna.

34751511950_b337215602_k

Vid Nynäs slott, fortfarande i långärmat.

34751514700_3cc17cdd08_k

Glad, precis energipåfylld vid bensinmacka i Gnesta, och i linne i sommarvärmen, vid Södertuna slott.

35007303671_f64d9e8b37_k

Slutligen vid Mälsåker slott, lite vinglig i behov av energipåfyllning.

Till slut fick vi fick iallafall ståndsmässigt fika i Stallarholmen på väg tillbaka från Mälsåker slott.

34973452202_1fc66da39d_k

Den där sista energipåfyllningen med riktigt go’ fika var välbehövlig. Jag hade kört hård träning några dagar i rad innan (hybris-Stina tänkte att det där med 200km är väl piece of a cake?). Och gänget jag körde med var egentligen lite för snabba för mig. Inte så snabba att det var läge att släppa men så att jag fick kämpa för att hänga med. Vi körde dessutom mestadels dubbla led, vilket jag är ovan vid. Inte helt komfortabel med de perioder när jag ligger instängd vid vägrenen med cyklist utanför, framför och bakom. Koncentrationen det kräver att hålla mig på banan tar också på krafterna.

Sista 50km var i motvind. Vi var väl alla lite tveksamma till detta men det är inte så mycket att göra mer än att gilla läget. Grymt skönt då att det blev enkelled och ett lok som drog oss hela vägen tillbaka till bensinmacken i Östertälje. Just den biten gick för mig i kanonbra fart. Hög ansträngningsnivå visst men jämn fart och klart görbart. Dock oändligt tacksam för det där loket vi hade för någon vidare draghjälp i motvinden hade jag inte varit.

Konstigt det där att jag förra helgen körde 400km och nu var rejält utpumpad efter halva den sträckan. Men nu var jag inställd på 200km och disponerade mina krafter utifrån det. Det blev en hyfsat kort kväll på soffan innan jag kröp i säng och somnade omedelbart som en klubbad säl.

Och fick sedan ett bryskt uppvaknande när jag klev in i omklädningsrummet på Eriksdalsbadet i morse för sedvanlig medleyonsdag med SK Neptuns mastergrupp, efter drygt 4km halvsovande löpning dit. Har du sett vad det är för pass idag?!? Nej…? Huvudserien innehåller bl a två åttahundringar medley! Rullgardin ner. Var detta verkligen en så bra idé eller borde jag ha vilat denna morgon…? [Förtydligande: det flesta serier går att simma på ett riktigt lugnt sätt om det behövs, men 800 medley inkluderar 200 fjäril och på min nivå är det omöjligt att sa sig igenom det på annat sätt än att det är verkligen asjobbigt] Jaja det är bara att gilla läget.

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.