Väsbybo dansade hem två VM guld

I Manchester 5-7 augusti dansade Fredrik Engman från Upplands Väsby hem två VM guld i Linedance.

  • Publicerad 05:00, 18 aug 2011

DET ENA vann han individuellt när han dansade totalt tre olika danser (swing, vals och showdans) och det andra tillsammans med Fredrik Wallin från Uppsala där de tävlade i DUO, en tävlingsform där man får en låt och så sätter man ihop en egen koreografi. De som dansar bäst och är mest samspelta vinner.

Fredrik är en rutinerad dansare som varit med förut. Detta var det 7:e VM:et han dansade och totalt hans 5:e VM guld.

Det är glädjen och energin man får av att dansa och hur skoj det är att träffa andra dansare från hela världen som gör att man håller på, säger Fredrik. Sammanhållningen är på topp och alla stöttar varandra. 

Tränare till Fredrik är Marlene Björkdahl som har Linedancekurser i Väsby på Kulturhuset VEGA.

INTE ALLA vet att man i Linedance tävlar individuellt för det mesta och att man dansar olika karaktärer som chacha, vals, funk, east coast swing, west coast swing mm. Musiken man dansar till är allt från modern popmusik till gammal musik och självklart så dyker en och annan country låt upp. Idag är det dock mer blandad musik jämfört med förut vilket gör att dansarna som tävlar blir yngre och yngre. 

MAN DANSAR dansar till en utvald låt och varje dans har förkoreograferade steg. Den som är den bästa dansaren vinner. Domarna bedömer bl a karaktären, hållningen, fotpositionerna, armar och hur man tolkar musiken. Det tävlas även i pardans och team under ett mästerskap.

Största andelen tävlande kommer från England, Kina, Finland, Sverige, Holland, Frankrike m fl. Åldern varierar från 5 år upp till 70 år. Tjejer och killar tävlar var för sig och det finns fem olika nivåer man tävlar i. Börjar man i nybörjarklassen så kan man vara med och tävla redan från första året man dansar Linedance. Det är dessutom olika åldersklasser så man behöver inte som 40 åring möta en 15 åring. 

UNDER ETT Linedance event kan man även dansa öppen dans där alla dansar utan att känna någon "prestationsångest" utan helt avslappnat. Den formen är jättepopulär och många har det som motionsform. Det bjuds även på gammal hederlig pardans och där är höjdpunkterna att se de bästa dansarna i West Coast Swing.

Vill ni se exempel, gå in på youtube och sök på Jordan Frisbee och välj klippet som har setts av över 300 000 personer. Det är en pardans som heter West Coast Swing. De är ett av de bästa paren på att tolka musiken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Två till sjukhus – fick vätska kastad i ansiktet

Nyheter Två personer fördes till sjukhus efter att en man hade kastat vätska i ansiktet på dem. Händelsen inträffade strax innan klockan 12 i dag i Grimsta, Upplands Väsby. Enligt polisen behöver allmänheten...måndag 25/9 13:30

Väsbyförlust i Hudiksvall

Sport Vilda Väsby vände poänglösa hemåt från söndagens bortamatch mot Hudiksvall. "Hudik" vann med 4–2 (0–1, 2–0, 1–1), Väsbytränaren Viktor Tuurala såg ändå en bra genomförd laginsats i en av grundseriens...söndag 24/9 19:35