Talare. Göran Greider har något att säga om allt. ”Jag älskar att diskutera saker. Jag kan till exempel prata med busschauffören om allt möjligt så att han glömmer att stanna”, säger han. Foto: Karin Nilsson

"Årsta är Sveriges Central park"

Stockholm är en förort till Årsta och Årstaskogen är Sveriges svar på Central park. Det säger journalisten och debattören Göran Greider. Nu håller han på med en diktsamling tillägnad sitt Årsta.

  • Publicerad 07:00, 22 jun 2012

Göran Greider anländer helt klädd i svart med svarta gympaskor. Han har med sig fyraåriga springer spanieln Stina. De har sina rundor som de brukar gå i Årstaskogen. 
– Det här är Sveriges Central park. Det är så häftigt för det avverkas inget, det är orörd natur. Annars pågår det mord på skogar runt om i landet hela tiden.
Ett par kvällar tidigare höll han i en historisk vandring genom Årsta för studieförbundet ABF. Göran Greider började med vandringarna förra sommaren och sedan dess har han börjat läsa på om Årstas historia.
– Jag gick i tre timmar, folk var helt slut, men det är väldigt kul, säger han och visar en av platserna som han tycker mycket om – en liten, uppväxt äng med äppelträd.
– Här låg ett gammalt torp tidigare och man kan faktiskt ana det.
– Det är jäkligt intressant. Det har bott människor i Årsta sedan medeltiden, så egentligen kan man säga att Stockholm är en förort till Årsta.
Göran Greider har gjort sig känd de senaste decennierna för att debattera välfärdspolitiken i Sverige och allt som hänger ihop med det. Han betraktas som opinionsbildare, men frågan är om han verkligen lyckas påverka i den offentliga debatten.
– Nej, jag vet inte, men det viktiga är att hålla liv i vissa perspektiv, att de finns med på agendan.

Dammsuger allt
Han sympatiserar med det Palme stod för och använder gärna Palmes uttryck demokratisk socialism.
– Det betyder att man vill ha ett jämlikt samhälle men inte med hjälp av kommunism.
Man slås av hur många ämnen Göran Greider behärskar. Han rör sig ledigt mellan allt från internationell finanspolitik, klassisk musik till hur man planterar dahlior. Ofta har han hållit föredrag i ämnet och/eller skrivit en bok, skrivit krönikor eller vunnit priser. Men inte på ett besser-wisser-sätt, tvärtom. Han bara råkar veta en massa om just det – också.
– När jag är nyfiken på ett ämne dammsuger jag allt som finns att läsa om det. Om det är ett stort, spretigt område är det viktigt att gå till kärnan, tycker jag.
Familjen Greider har bott i Årsta sedan 1993.
– När jag kom hit första gången stod Konsumkören i röda skjortor och sjöng på Årsta torg. Jag kände att jag skulle kunna trivas här.
De första åren hörde han ambulanser varje dag som kom för att hämta någon av de äldre invånarna.
– Årsta hade förmodligen Sveriges högsta medelålder på den tiden. Nu har det blivit barnvagnsmecka i stället.
När det gäller skiftet från traditionell arbetarklass till välbärgad medelklass, som nu pågår i Söderort, så kallad gentrifiering, tycker han att omvandlingen till bostadsrätter går i alltför snabb takt. Det utesluter en massa människor från bostadsmarknaden, menar han.
– Men Årsta är fortfarande ganska blandat, tycker jag.
Sedan 13 år tillbaka är Göran Greider chefredaktör för Dala-Demokraten på halvtid, resten av tiden skriver han. Reportageböcker, dikter och debattartiklar. Han har gett ut nästan en diktsamling per år de senaste 30 åren. Det senaste verket, som kommer ut i år, handlar om de två orter som ligger honom närmast, det ena är Dala Floda i Dalarna, det andra är Årsta.

Greiderloppet
– Det är reflektioner tio-femton år tillbaka i tiden och skrivet i dagboksform. Det kan handla om när min dotter gick på dagis på Sköntorpsgården eller när vi julpysslade med kyrkan.
Förra sommaren började Göran Greider jogga i Årstaskogen och han slutade äta bullar på Årsta konditori. På ett år har han tappat 23 kilo.
– Det känns jättebra, jag mår mycket bättre. Nu hörde jag att de ska starta något som heter Greiderloppet, åtta kilometer. Jag minns inte vilka det var, men det måste jag ju testa förstås.

Fakta

Gillar att ta det piano

Namn: Göran Greider.
Ålder: 53.
Bor: Årsta.
Familj: Hustrun Berit, dottern Ellen, 17, springer spanieln Stina, katten Tess.
Bakgrund: Jobbat inom hemtjänsten och haft flera industrijobb. Började läsa idéhistoria på Stockholms universitet men anställdes ganska snart som litteraturkritiker i DN och blev kvar där i tio år, till 1999, då han blev chefredaktör för Dala-Demokraten.
Kopplar av: I min trädgård i Dala Floda. Jag älskar att hålla på i trädgården, det är som en annan tid, det går inte att stressa på en dahlia. Allt får ta sin tid. Jag gillar också att spela piano.
Styrka: Konstant nyfiken.
Vill bli bättre på: Att ha lite bättre distans ibland. Jag kan följa allt som skrivs i en särskild fråga, alla utspel, tills det blir nästan nördigt och ingen annan bryr sig.  

Det bästa med Årsta
Restaurang Srimoti på Sköntorpsvägen, det är den bästa indiska restaurangen i stan. Och kebaben Palmyra i Årsta.
Konditoriet i Årsta.
Att Årsta är som en stor, folklig slottsträdgård med sina buskar och träd och fin grönska överallt. Man behöver inte åka till Botaniska trädgården, man kan åka till Årsta.

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54