Industriepok i graven när slakthusen blir till bostäder

Många industrier i Söderort kommer att behöva flytta för att ge plats åt bostäder. I Slakthusområdet väntar företagen på besked om framtiden.

  • Publicerad 11:15, 22 mar 2014

Söderorts gamla industriområden har varit arbetsplats åt en mängd människor under många decennier. Nu ritas de om. Områden som håller på att omvandlas till moderna bostadsområden är Liljeholmen/Marievik, Telefonplan, Örnsberg och Slakthusområdet.

Slakthusområdet har försett staden med kött i över ett sekel. Runt år 1900 fanns drygt 100 slakthus i Stockholm. Eftersom det var dålig hygien på flera av dem och bristande kontroll av olika smittor, beslutade staden att samla all slakt i ett modernt slakthus i Enskede. År 1912 invigdes Slakthusområdet.

Många företag i köttbranschen finns fortfarande kvar där, även om de blir allt färre.

– Det är väldigt lugnt här nu. När vi flyttade hit var det ett ständigt myller med lastbilar och truckar, massa aktivitetet överallt. Det gick knappt att ta sig fram, säger Lars Andersson, produktionschef på Sven P Matkompaniet AB, som tillverkar hamburgare, kebab och köttbullar till de stora livsmedelskedjorna, som Axfood och Coop.

För liten svensk tillgång

Företaget har legat i Slakthusområdet sedan 1987 och har i dag åtta anställda som tillverkar 20 ton hamburgare och kebab i veckan. Under högsäsong, från maj till september, produceras dubbelt så mycket. I fabriken i Sävsjö har de ytterligare 20 personer och där tillverkas även köttbullar. Fem procent av köttet de använder kommer från Sverige, resten kommer från Tyskland och Irland.

– Tillgången på svenskt kött är för liten, därför blir det dyrt att köpa in och då vill inte konsumenten betala, säger Lars Andersson.

Handlade av varandra

Förr handlade företagen kött av varandra inom Slakthusområdet, men nu finns ingen slakt kvar där, bara styckning och förädling.

Att det ska byggas bostäder i området är något de anställda har hört i många år, med olika bud varje gång.

– Man har nästan slutat lyssna, det är så långt fram i tiden. 2018 är det senaste vi har hört, och under tiden jobbar vi på som vanligt, säger Lars Andersson.

När området görs om till bostads- och handels-
centrum måste industriföretagen flytta på sig. Planen är att erbjuda dem plats i nytt livsmedelscentrum som ska byggas i Larsboda. Hittills har runt 25 företag sagt att de vill följa med, enligt Sassan Sanjari, projektledare på fastighetskontoret.

– Vi erbjuder i första hand våra egna hyresgäster, som är i livsmedelsbranschen, nya lokaler i Larsboda, och blir det blir det ytor över kan även företag som i dag hyr av privata värdar flytta dit, säger han.

Just nu utreds hur många företag som vill flytta med och hur stora ytor de behöver.

Sven P Matkompaniet kommer att flytta med till Larsboda.

– Helst vill vi vara kvar här, men nu är det ett faktum. Det blir ju nytt och fräscht i Larsboda och det är inte så långt borta, säger Yvonne Björling-Elming, vd för Sven P Matkompaniet.

”Fått dålig information”

Företagen har hittills fått dålig information från staden, enligt Yvonne Björling-Elming.

– Vi vet inte när och hur flytten ska gå till. Vem ska betala för att flytta företagen, gör staden det? Det är ju inte ett litet kontor det handlar om, utan hela fabriker. Vi har många frågor, säger hon.

Den 27 mars har Föreningen Slakthusområdets företag, där drygt 100 företag är medlemmar, bjudit in staden för att få mer information om vad som ska hända.   

Fakta

Ska bli tusentals nya bostäder

Slakthusområdet ingår i Vision Söderstaden 2030. Stockholms stad planerar för 2500–3000 nya bostäder i området, lokaler för kontor, handel och restauranger. Det diskuteras även ett Ikea-varuhus och ett köpcentrum. Några kulturhistoriska byggnader kommer att bevaras och blir en del av det nya området. Senast sista juni ska ett programförslag ut på samråd, efter det börjar man arbeta med detaljplaner. Tidigaste byggstart kan bli år 2017. Hela Slakthusområdet beräknas vara klart 2025.

I dag finns cirka 260 företag i Slakthusområdet, varav knappt 40 procent är i livsmedelsbranschen. Resten är företag som kan vara kvar när området bebyggs.

De största företagen i
Globen-/Slakthusområdet

Nynäs AB, petroleumraffinering, omsätter 17 miljarder.'
Menigo Foodservice AB, partihandel med livsmedel, omsätter 4,7 miljarder.
Minmetals AB, partihandel med metaller, omsätter 4,4 miljarder.
WSP Sverige AB, konsultverksamhet, omsätter 2,5 miljarder.
Switch Nordic Green AB, elhandel, omsätter 2,2 miljarder

10073 personer jobbar i Globen/Slakthusområdet

558 företag finns i de två områdena.

 

Visa merVisa mindre