Mäklarna: Läge att sälja ettan i sommar

Tror du att Stockholms bostadsmarknad tar ledigt bara för att du gör det? Då har du fel. Du kan sälja din bostad på sommaren. Särskilt små lägenheter går bra just nu.

  • Publicerad 09:39, 20 jun 2013

Det är rätt läge att sälja lilla lyan så här års. Efterfrågan på små lägenheter ökar under sommaren – i år kickade marknaden i gång tidigt.
– Tidigare har vi sett att intresset för små lägenheter ökar i juli och augusti, men i år har folk börjat planera sina köp tidigare. Redan i maj började det komma många föräldrar som var ute och letade bostad med tillträde i augusti åt sina barn på våra visningar, säger Elisabeth Edström, fastighetsmäklare på Östermalm hos Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Att intresset för ettor och mindre tvåor är stort just nu, beror på att många studenter tjuvstartat höstens bostadsjakt. Och så snart antagningsbeskeden kommer ökar trycket på små Stockholmsbostäder ytterligare.
Samtidigt har priset gått upp.
– Vi har bland annat sålt en etta för 82 000 kronor/kvm på nedre botten här på Södermalm, berättar Eric Eiderbrant, mäklare på Eklund Stockholm New York.
Erik Åkerberg, mäklare Svenska Mäklarhuset Årsta/Enskede, förklarar:
– Utbudet har varit mindre i år jämfört med tidigare år, samtidigt som efterfrågan på små lägenheter är konstant. När det begränsade utbudet inte matchar efterfrågan, har priserna i flera fall passerat det accepterade priset.

Måste vara på hugget

Det gör att köparna måste vara mera på hugget,  enligt Magnus Jansson, mäklare på Kungsholmen för Erik Olsson:
– Så fort du ser en bostad du vill ha, hör av dig till den ansvarige mäklaren. Om du avvaktar till de planerade visningarna så kanske bostaden redan är såld. Du kan till exempel be om en privatvisning, eller lägga ett bud som är högre än det accepterade prise och på så vis  köpa innan de ordinarie visningarna genomförs.
Magnus Jansson fortsätter:
– För säljarna innebär detta att det är en bra marknad att sälja på och att det kan vara en bra chans att ta nästa steg i sin bostadskarriär och köpa något större.
Frågan är var detta läge på bostadsmarknaden innebär för den som vill köpa eller sälja en större lägenhet?
Erik Åkerberg, mäklare Svenska Mäklarhuset Årsta/Enskede, förklarar:
– Visst finns en efterfrågan på större lägenheter också. Flera spekulanter som sålt sitt boende och är på aktiv jakt efter nästa, som oftast är en större bostad, vill ha ett kort tillträdesdatum. Eftersom de redan sålt och vet vilket kapital de kan sätta in i nästa bostad, har de kunnat presentera tidiga bud som i flera fall är över det accepterade priset.
Anna Dahlman, mäklare i Vasastan hos Erik Olsson, förklarar:
– Säljarna av mindre lägenheter kan få med sig stora vinster från sina försäljningar. Det gör att fler får råd att köpa sig en större bostad.
Carolina Svahn, mäklare i Söderort hos Erik Olsson, menar att prisuppgången på små lägenheter påverkar försäljningen av större bostäder positivt:
– Det beror på att många räknar på kvadratmeterpriser. När köparna vänjer sig vid högre kvadratmeterpriser så smittar det av sig på försäljningen av de större lägenheterna.

Fakta

Därför ska man sälja på sommaren

Efterfrågan är nästan lika stor som vanligt. Men utbudet är lägre, vilket leder högre priser.
Nästan alla som letar bostad kan gå på visning om de är intresserade, eftersom man har mer tid på sommaren.
Köparna är mer angelägna – annars skulle de inte tillbringa sin semester med att gå på visning.
Visningar på vardagkvällar i stället för helger, eftersom många är bortresta på helgerna även om de jobbar på vardagarna.
Bostaden visar sig oftast från sin bästa sida på sommaren, med fint ljusinsläpp, solläge på balkongen och grönskande gård.

Brand i Johanneshov

Nyheter Tre skadade efter en lägenhetsbrand Tre skadade efter en lägenhetsbrand i Johanneshov under onsdagseftermiddagen.onsdag 26/6 17:04

Klart: Då byggs avloppstunneln under Mälaren

Nyheter Ska leda Västerorts avloppsvatten till Sickla Processen har tagit sex år. I januari 2020 inleds arbetet inför det stora bygget av en avloppstunnel under Mälaren, från Bromma till Sickla.onsdag 26/6 14:57