​Smet till USA. Roy Fares, Enskedes egen kändiskonditor, är aktuell med en ny dessertbok med amerikanska recept. Foto: Karin Nilsson

Roy Fares är Enskedes egen gottegris

Gogo-dans och kalsongmodellande byttes ut mot välsmakande desserter. Enskedebon Roy Fares har blivit Sveriges egen sötsaksguru.

  • Publicerad 07:00, 21 sep 2013

Har du tittat på ”Go’Kväll” de senaste åren bör du ha sett honom. Roy Fares, eller ”Sveriges hetaste gottegris” som han ibland kallas, har knåpat ihop sötsaker och desserter på SVT under fyra säsonger. Nästa vecka är han med i det nystartade programmet ”Dessertmästarna” i Kanal 5. Men i stället för att tillverka egna efterrätter ska han nu i stället bedöma andra personers skickligheter i köket. En fyra veckors intensiv inspelningsperiod är nu till ända.
– Det har varit fantastiskt roligt och utvecklande, men samtidigt jobbigt. Vi i juryn skulle smaka av uppemot 24 olika desserter varje dag, så jag var knappast sugen på socker på kvällarna, säger Roy.

Bantning – och sötsug
Just nu tycks olika bantningsmetoder som lchf, atkins och inte minst 5:2-metoden vara betydligt mer populära än efterrätts- och kakrecept. Men enligt Roy är det en sund livsstil, där man både äter nyttigt och unnar sig, som är det mest hållbara i längden.
– Tidigare i år såg jag en topplista med matböcker på nätet. En bok om lchf låg etta, min dessertbok tvåa och en kokbok med 5:2-dieten trea. Det är nog så vi fungerar. Själv äter jag väldigt mycket godsaker och tar gärna en bulle till fikat. Samtidigt tränar jag flera gånger i veckan.

Vinsten öppnade dörrar
Trots mängder av utmärkelser, boklanseringar och tv-program har Roy ingen sockersöt framgångshistoria att berätta. Han kom till Sverige från Libanon som sexåring. I gymnasiet ville han plugga något där det var möjligt att skapa, och utan någon större eftertanke föll till slut valet på livsmedelsprogrammet.
– Jag hade ingen utstuderad plan. Bland annat åkte jag och några kompisar till London efter studenten och jobbade som gogo-dansare. Och när jag var i USA arbetade jag även som underklädesmodell några gånger, säger Roy Fares.
Konditorkarriären tog fart när han lyckades ta gesällbrev i bageri, fick jobb på Tössebageriet på Östermalm och ställde upp i tävlingen ”Årets konditor” 2010. Roy hamnade högst upp på prispallen.
– Vinsten blev en dörröppnare. Plötsligt fick jag både erbjudande om att ge ut en bok och började som bagare i SVT:s ”Go’Kväll”.
Då Roy gick hem i rutan och första receptboken ”Sweet” sålde bra har jobberbjudandena fortsatt att trilla in. Det är fullt upp. Förutom Dessertmästarna är fler böcker under produktion. Det senaste halvåret har Roy varit i USA för att arbeta med sin senaste bok United States of Cakes, där han har försvenskat amerikanska dessert- och kakrecept.
– I USA finns det fantasiska kakor som till exempel triple chocolate cake. Men det första jag fick göra var att halvera mängden socker i recepten, det hade aldrig fungerat i Sverige annars.
Samtidigt har Roy även hunnit med att ta fram ett nytt bullrecept åt Pressbyrån som lanseras i veckan, han har smaksatt glassar åt GB och blivit Enskedebo.
– När jag flyttade från innerstan sa alla mina vänner ”trist, nu måste vi börja planera när vi ska ses”. Helt sjukt, det är ju max tio minuter till city. Men skillnaden är enorm, det är helt tyst, det kan vara helt öde på gatan utanför men framförallt känner jag redan många av de andra personerna i huset. På bara några månader har jag lärt känna grannarna och det händer då och då att vi dricker kaffe tillsammans på uteplatsen. Och självklart blir det fikabröd till.

Fakta

Är kusin med filmbröderna Fares

Ålder: 28 år.
Bor: Gamla Enskede sedan ett halvår.
Kallats för: Hetaste hunken i rutan.
Aktuell med: Boken ”United States of Cakes”, ”Dessertmästarna” på Kanal 5 och Pressbyråns nya recept på kanelbullar.
Köper kanellängder i butik? Aldrig, det säger sig självt att det inte kan vara nyttigt att äta bullar som är ”färska” i flera månader.
Bakar bullar hemma? Sällan. Testar en del nya recept men eftersom det är mitt jobb blir det inte så ofta på fritiden.
Släkt med Fares-bröderna? Ja, Fares och Josef är mina kusiner. Deras pappa hade för övrigt ett eget bageri i Libanon.

Tre favoriter i området:

Gamla Enskede bageri:
Mycket trevligt ställe. Hela kvarteret är otroligt vackert.
Nackareservatet:
Bra joggingspår, härlig natur och en mysig sjö.
Slakthusområdet:
Charmig och trashig plats med skön känsla. Förstår att det behövs nya lägenheter, men det känns tråkigt att hela stället ska göras om till bostads-område.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

Mystisk fiskrens förbryllar i Gubbängen

Nyheter Stadsdelen: "Vi kommer inte göra något åt saken" Nära Gubbängens IP gjorde en person på hundpromenad en udda upptäckt. En större mängd fiskrens låg dumpad i skogen.måndag 19/11 16:30