Så blir du en mästare på budgivning

Snacka skit på visningen, maska med buden eller få till en snabb affär. Det finns olika strategier när du ska köpa bostadsrätt. Vad fungerar egentligen bäst?

  • Publicerad 11:34, 13 sep 2013

Den strategi som leder till flest köp, enligt Erik Olsson Fastighetsförmedlings undersökning, är att direkt kontra med motbud som ligger strax över motståndarnas bud.
– Det är bra att vara snabb i återkopplingen och höja lite grann hela tiden när mäklaren meddelar att det kommit ett nytt bud, säger Kerstin Svensson, mäklare på Erik Olsson.
Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, förklarar:
– När bostadsmarknaden är så stark som den är i Stockholm för närvarande, går budgivningarna ofta relativt snabbt.
Vad vill du ha?
Erik Åkerberg på Svenska Mäklarhuset Årsta/Enskede tipsar om att det är bra att veta vad man är ute efter.
– Jag brukar ge mina kunder i hemläxa att i detalj punkta ned vad de verkligen söker, inte bara en tvåa i Årsta. För när de väl är köpläge så kommer det att gå fort. Och att inte veta vad man verkligen vill ha är något som budgivningarna blir lidande av.
Men först och främst måste du ha finansieringen helt klar. Att sälja först och köpa sen kan också vara bra.
– Då vet du hur mycket pengar du har att köpa en ny bostad för. Då kan du agera snabbare och mer beslutsamt i en kommande budgivning, säger Lars Andersson, vd på Bättre Bolån.
Men alla budgivningar är olika, och det är inte säkert att den strategin du tänkte använda dig av fungerar.
– Det enda självklara sättet att vinna är att vara villig att betala mest. Det kan löna sig att analysera de andra budgivarna och att vara flexibel. Men oavsett strategi, så är ingenting klart förrän köpekontraktet skrivits under av bägge parter, säger Filip Abrizeh, på Fastighetsbyrån i Vasastan.
Ett annat alternativ är att inte delta i någon budgivning över huvud taget – utan köpa bostaden innan den kommer ut på marknaden.
– Det har blivit allt vanligare, säger Filip Abrizeh.
Koll på prisnivån
På Erik Olsson Fastighetsförmedling säljs mellan 20 och 30 procent av bostäderna utan publik visning.
– Det kräver att du är insatt i prisnivån för området och den typ av bostad som du letar efter. Och att du lägger ett bud som är tillräckligt högt för att säljaren ska ta det säkra före det osäkra och stänga affären med dig i stället för att få vidare i processen med publika visningar, säger Magnus Jansson, mäklare och teamledare för Erik Olsson på Kungsholmen och Södermalm.

Fakta

Köpa före den publika visningen
’’Lägg ett bud som är tillräckligt högt för att säljaren ska gå med på att strunta i budgivningsprocessen. Ju högre bud, desto större är chansen att du får köpa bostaden.’’
Magnus Jansson, Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Därför funkar det: Du lägger ett bud på bostaden redan innan den kommit ut på marknaden.
Tänk på: Anmäl dig till mäklarnas kundregister eller ring runt och berätta vad du är på jakt efter, så får du veta vilka bostäder som är till salu innan de kommit ut på marknaden.
Mäklarkommentar:  ”Du måste vara insatt i prisnivån för bostaden och området och du måste lägga ett bud som är tillräckligt högt för att säljaren ska stänga affären med dig”, säger Magnus Jansson.10 000 kronors-metoden
’’Varje gång någon kommer med ett nytt bud, lägger du dig 10 000 kronor över.’’
 Kerstin Svensson, Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Därför funkar det: Du tröttar ut motståndarna, genom att mata på med nya motbud hela tiden.
Tänk på: Att ha tålamod och gott om tid. Kan göra säljaren irriterad, eftersom budgivningsprocessen går långsamt.
Mäklarkommentar: ”Det är bra att vara snabb i återkopplingen och höja lite grann hela tiden när mäklaren meddelar att det kommit ett nytt bud’’, säger Kerstin Svensson.Chockhöja under budgivningen

’’Höj i stora steg eller gå all-in och lägg hela summan som du är beredd att betala på en gång, vilket visar att du inte tänker ge dig förrän bostaden är din.’’
Filip Abrizeh, Fastighetsbyrån i Vasastan.

Därför funkar det:
Du skrämmer bort övriga spekulanter med din vinna-eller-försvinna-taktik.
Tänk på: Sätt ett tydligt tak, så du inte spräcker din budget.
Mäklarkommentar: ”Det kan behövas en, två eller tre chockhöjningar för att du ska nå i mål, men det funkar’’, säger Filip Abrizeh.Gå säljaren till mötes

’’Var extremt tillmötesgående. Flytta in med kort varsel om det är det som krävs. Erbjud säljaren att hen inte behöver flyttstäda, eftersom du ändå har tänkt att renovera hela bostaden.’’
Erik Åkerberg, Svenska Mäklarhuset Årsta/Enskede.

Därför funkar det: Säljaren säljer till vem hen vill. Om buden är ungefär lika höga väljer säljaren ofta den köpare som är bäst att sälja till i övrigt.
Mäklarkommentar: ”När två parter ska mötas är det alltid klokt att lägga fram fördelarna med att säljaren ska sälja till just dig’’, säger Erik Åkerberg.Avslöja inte vad du är beredd att betala

’’Ha finansieringen helt klar - och var tydlig med det i kontakten med mäklaren.’’
Carolina Svahn, Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Därför funkar det:
Det är som i poker - du vill inte lägga alla korten på bordet, eftersom du då riskerar att få betala mer än nödvändigt för bostaden.
Mäklarkommentar: ”Var tydlig med att du har finansieringen klar, så att säljaren och mäklaren tar dig på allvar och ser dig som en seriös spekulant’’, säger Carolina Svahn.


Och här är några strategier du bör undvika
Maska: Att vänta in i det sista med att lägga ett nytt bud gör bara alla irriterade. Slutar troligtvis med att någon av de andra spekulanterna i ren frustration drämmer till med ett riktigt högt bud som säljaren accepterar.

Snacka skit under visningen: Det blir för uppenbart att du bara hittar på när du gapar om mögellukt i badrummet. Får säljaren veta att du försökte sabotera budgivningen kanske hen hellre säljer till någon annan.

Muta mäklaren: Skulle du lyckas muta en mäklare, vill du ändå inte köpa av hen. Du vill väl inte lägga ditt livs kanske största affär i händerna på en oärlig person.

Hyreschock hotar Fria teatern i Högdalen

Nyheter Ny fastighetsägare vill rusta upp huset och införa markandshyror Fria teatern i Högdalen har fått en ny fastighetsägare som vill fräscha upp huset och höja hyrorna rejält. “Omöjlig nivå för oss att klara” säger teaterns konstnärliga ledare.torsdag 20/6 9:52

Staden tar strid för kritiserade studentlyor

Nyheter Kärrtorp kan fortfarande få femvåningshus – har överklagats av boende Stockholms stad har sagt sitt i den långdragna frågan om studentbostäder i Kärrtorp. Och de vidhåller vad man beslutat om tidigare: bostäderna ska byggas. Nu ska Mark- och miljööverdomstolen säga...torsdag 20/6 9:46