C: Begränsa fyrverkerier till tre timmar

Idag finns inga begränsningar för fyrverkerier i Huddinge kommun, förutom i närheten av vårdinrättningar. Det är alltför frikostigt, skriver Centerpartiets gruppledare Christian Ottosson i en debattartikel.

  • Publicerad 13:23, 4 jan 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nyår vill många av oss fira, och det firas på olika sätt. Att skicka upp fyrverkerier är för många ett festligt sätt att välkomna det nya året, samtidigt som det skadar andra.

Idag finns inga begränsningar för fyrverkerier i Huddinge kommun, förutom i närheten av vårdinrättningar. Det är alltför frikostigt. Flera hundra invånare har nu ställt sig bakom ett så kallat Huddingeförslag som vill begränsa eller förbjuda fyrverkerier och ersätta kommunens eget fyrverkeri på Valborg med en lasershow. Vi måste självklart lyssna på detta.

En bra liberal princip är att människor ska få göra som de vill så länge de inte skadar andra. Frågan är då vilken skada fyrverkerierna orsakar? För det första släpper självklart fyrverkerier ut olika ämnen i naturen, vilket är en anledning till att begränsa användningen. Kvicksilver och bly har dock numera ersatts av andra ämnen, och de nationella miljökraven borde bli ännu tuffare.

För det andra störs och skräms både människor och djur av ljudet, trots att smällare sedan 2002 är förbjudet.

För det tredje skadas flera hundra personer allvarligt varje år. Den gällande 18-årsgränsen är förstås bra, men även här ser vi att reglerna inte följs.

Det finns alltså anledning att begränsa användningen av fyrverkerier ytterligare. Därför går det nya Huddingeförslaget i rätt riktning. Centerpartiet i Huddinge vill göra tre saker.

1. Tillåt fyrverkerier, men endast på nyårsafton klockan 22–01.

2. Utöka kontrollerna av försäljarna så att miljökrav och åldersgränser följs.

3. Avveckla kommunens fyrverkeri på Valborg. Våren kan välkomnas på många andra fina sätt, exempelvis med sång, musik, tal, fackeltåg, lasershow, teater och majbrasa.

Då fyrverkerier är en källa till glädje för många på nyår vill vi inte helt förbjuda användningen. Dessutom införs 2019 ett nytt nationellt tillståndskrav för alla raketer. Den pragmatiska vägen framåt för oss i Huddinge är därför att kombinera en begränsad användning med tuffare regler som begränsar skadorna.