Med rätt kunskap och engagemang skulle Huddinge kommun kunna begränsa barns tillgång till porr, skriver Kraftbyråns Camilla Skyttman. Foto: Privat/Mostphotos

DEBATT: 12-åringar lär sig sex från våldsporr

"Porren får inte längre vara barn och ungas sexualkunskap", skriver Camilla Skyttman, aktiv i ungdomsjouren Kraftbyrån i Huddinge, i en debattartikel.

  • Publicerad 15:40, 7 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vad är det som går och går men aldrig kommer fram? Våldsförebyggande arbete som inte innefattar kritik mot porren.

Han trycker in sin penis så långt ner i halsen på henne att hennes kräkreflexer aktiveras, hennes mascara rinner ner för ansiktet och hon får ingen luft. Därefter håller han ett hårt stryptag om hennes hals samtidigt som han penetrerar henne analt. Han kallar henne hora, slyna och bitch. Han avslutar med att ge henne en hård örfil och sprutar sperma över hennes ansikte.

Låter detta som en beskrivning av en våldtäkt eller som några av de vanligaste scenerna i mainstreamporren?

Snittåldern för pojkar att börja konsumera porr är 12 år. Det är vid samma ålder som skolans sexualkunskap behandlar frågor som berör könsorganens olika delar och funktioner, hur ett barn blir till och i bästa fall snuddar ämnen om känslor, psykisk ohälsa, sunda relationer och onani. Vid samma tidpunkt konsumerar en 12-årig pojke material som finns lättillgängligt via mobiltelefonen, filmer där kvinnorna aldrig säger nej, oavsett hur hårt den manliga aktören än slår, förnedrar eller avhumaniserar henne.

Ofta får vi som arbetar med denna fråga höra att unga kan skapa en distans till porren, att de fattar att det bara är fantasi och att det som utspelar sig på film inte är verklighet. Men:

1. Porr är ingen ”fantasi” som händer i någons huvud. Det är verkliga kvinnor av kött och blod som utnyttjas i porrindustrin.

2. Om vi inte trodde att intryck utifrån påverkade våra tankar, känslor och konsumtionsmönster skulle inga företag använda sig av reklam, loggor eller marknadsstrategier.

Vi kan tillsammans skapa ett Huddinge där samtycke är mainstream, inte porren.

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Flera studier visar på starka samband mellan konsumtion av porr och benägenhet för utövande av sexuellt våld. De samhällsfunktioner som tar emot och lyssnar på djupt sorgliga och våldsamma berättelser från kvinnor och flickor som utsätts för konsekvenserna av att vara tillsammans med män och pojkar som påverkats av porren, skriker efter kommunal samverkan och politiska beslut som begränsar ungas tillgång till porr.

I veckan arrangerade vi på Kraftbyrån ett seminarium på temat ”Ett Huddinge fritt från porr”. Där framkom det att flera skolor som har haft problem med barn som porrsurfar tror att de inte kan göra något åt saken – ”internet är fritt”. Det är inte sant. 

Huddinge kommun skulle kunna skapa porrfria miljöer med hjälp av porrfilter i skolorna och en utökad sexualkunskap som behandlar frågor om porr, våld och övergrepp. Kommunen borde även utveckla handlingsplaner för långsiktigt förebyggande arbete med tydligt avsatta resurser. Porren får inte längre vara barn och ungas sexualkunskap.

Vi på Kraftbyrån vill samverka med er föräldrar, lärare, rektorer, politiker, pedagoger, fritidsledare, tjänstemän och andra funktioner som möter unga.

Vi kan tillsammans skapa ett Huddinge där samtycke är mainstream, inte porren.