DEBATT. Barn säljer knark – ge socialtjänst möjlighet att agera

Att ett barn säljer knark i centrum räcker inte för att omhänderta med tvång, alla insatser som socialtjänsten föreslår behöver ske med frivillighet. Därför kan den negativa spinnen fortsätta, inför allas öppna ögon, skriver Jan Jönsson (L), vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

  • Publicerad 12:12, 30 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Min erfarenhet är att tvångsmedlen ändå kommer att drabba dessa utsatta unga, fast senare i livet, i polisens arrest och Kriminalvårdens fängelser.

Öppen narkotikahandel i våra centrummiljöer i Sätra, Vårberg, Skärholmen och på andra håll är ett stort trygghetsproblem som begränsar alla invånares frihet. Särskilt allvarligt är att barn i yngre tonåren uppmärksammats som försäljare.

Hur räddar vi pojken som säljer hasch i centrum?

Det finns ingen quick fix på detta problem, för den som hoppas på det. Det som driver på utvecklingen är i grund och botten det utbredda nöjesknarkandet bland både unga och vuxna. Trots att dagens cannabis är mycket mer beroendeframkallande än den på 70-talet, pga att den prepareras på olika sätt vid produktionen, är detta en drog som allt för många tar lätt på. Men nöjesknarkandet skördar sina offer, bland unga och utsatta. Hur förändrar vi den attityden?

Här säljer barn knark i centrum

I onsdagens paneldebatt arrangerad av lokaltidningen SkärholmenDirekt, föreslog jag kommunala ordningsvakter i centrum till dess att polisbristen är åtgärdad. Det flyttar droghandeln och ger alla invånare tillgång till trygga centrummiljöer. Men socialtjänsten behöver också ges större möjligheter att agera. Vårdnadshavare kan idag helt strunta i att medverka i socialtjänstens utredningar som syftar till att fastställa om ett barn behöver stöd eller skydd. Att ett barn säljer knark i centrum räcker inte för att omhänderta med tvång, alla insatser som socialtjänsten föreslår behöver ske med frivillighet. Därför kan den negativa spinnen fortsätta, inför allas öppna ögon. Socialtjänstlagen behöver skrivas om så att tvångsmedlen successivt kan utökas när situationen försämras, särskilt om en ungdom dessutom drar in fler unga i riskbeteende och kriminalitet.

Så stoppar vi knarkhandeln i centrum

Ja, tvång kanske låter hårt och ska verkligen inte tas lätt på. Men min erfarenhet är att tvångsmedlen ändå kommer att drabba dessa utsatta unga, fast senare i livet, i polisens arrest och Kriminalvårdens fängelser. Men då har redan fler unga hunnit dras in i samma problem och många brottsoffer har genom åren fått sin frihet begränsad och ibland sina liv helt förstörda.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

6 konkreta förslag från Jan Jönsson (L)

1. Ge möjlighet att vitesförelägga familjer som inte kommer på möten med socialtjänsten och skolan om sina barn.

2. Ge möjlighet till polishämtning till drogtest och skjuts hem efter skolan efter bestämda tider på dygnet.

3. Ge möjlighet i lagstiftningen för placering på skola med behandling, oavsett den unges eller föräldrarnas inställning.

4. Ge möjlighet i lagstiftning för rektorer att besluta om fullvärdig enskild undervisning, inte bara enstaka timmar, för elever som inte kan gå i vanlig klass.

5. Utöka möjligheten till institutionsplacering.

6. Ett kraftfullt arbete för trygghet och studiero samt för en god föräldrasamverkan på skolorna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.