Amra Bajric, ordförande Vänsterpartiet Botkyrka, Mats Einarsson, gruppledare.

DEBATT: Botkyrkabor förlorar på nytt styre

Socialdemokraternas ställning blir betydligt svagare i den nya majoriteten. Nu kan man inte längre få något stöd av Vänsterpartiet när de nya majoritetsvännerna vill öppna upp för vinstintressen i äldreomsorgen eller skära ner i välfärden, skriver Västerpartiet i Botkyrka efter att det nya mittstyret blev klart i fredags.

  • Publicerad 14:07, 25 sep 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Socialdemokraterna i Botkyrka har valt väg. Efter 48 år av röd-röd eller rödgrön majoritet (med två smärre borgerliga avbrott på 70- och 90-talet), väljer man att ersätta Vänsterpartiet med tre borgerliga partier för att säkra majoriteten. De exakta politiska konsekvenserna för Botkyrkaborna känner vi inte, men det lär inte bli mer, utan helt säkert mindre av det Botkyrka behöver mest: en politik för minskade klyftor, stärkt gemensam välfärd och en offensiv klimatpolitik.

Vi har förståelse för att Socialdemokraterna, som alla partier i deras position, försöker rädda en majoritet när det parlamentariska underlaget förändras. Även Vänsterpartiet var berett att pröva en breddning av S-V-MP-koalitionen med något annat parti. Det fanns långt gångna samtal om en sådan lösning, men S valde att böja sig för det borgerliga kravet att Vänsterpartiet skulle ställas utanför kommunledningen.

Vanligt med minoritetsstyren

Fanns det då något alternativ? Ja det gjorde det. Det finns ingen samlad opposition i Botkyrka som är förmögen att styra kommunen. Till följd av det oklara parlamentariska läget i många kommuner har det under senare år inte varit ovanligt med minoritetsstyren som gjort upp med ett eller flera andra partier i fullmäktige när det varit nödvändigt. Vänsterpartiet förordade en sådan väg, men Socialdemokraterna var uppenbarligen mer intresserade av majoriteten i sig än av politikens innehåll.

Socialdemokraternas ställning blir betydligt svagare i den nya majoriteten (om vi ändå förutsätter att man vill föra en socialdemokratisk politik). Nu kan man inte längre få något stöd av Vänsterpartiet när t.ex. de nya majoritetsvännerna vill öppna upp för vinstintressen i äldreomsorgen eller skära ner i välfärden.

Nu går Vänsterpartiet i konstruktiv och offensiv opposition. Vi är beredda att samarbeta med den nya majoriteten om reformer som ökar jämlikheten och stärker välfärden, men vi kommer att med alla medel motsätta oss varje steg i motsatt riktning. Man kommer alltid att kunna lita på Vänsterpartiet.