Foto: Privat

DEBATT: Därför måste sittstrejken fortsätta

Sittstrejken kommer att fortsätta, Medborgarplatsen har blivit vårt pumpande hjärta, blodet är i cirkulation, vi börjar få liv, skriver Ali Zardadi, sittstrejkande ungdom från Alby.

  • Publicerad 10:52, 28 aug 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sedan tre veckor har ungdomar sittstrejkat på Medborgarplatsen i hopp om att inte tvingas till krig, diskriminering, förföljelse mm. Saker som de flytt ifrån.

Vi stöds av tusentals andra vuxna människor som brinner för mänskliga rättigheter, som bryr sig om oss, som vill att vi ska vara trygga, som vill att vi ska få leva. Under dessa veckor har vi suttit och sovit ute dag som natt, under regn, under kyla, under rasistiskt hot.

Tillsammans har vi värmt varandra, tillsammans har vi visat kärlek, tillsammans har vi skapat en av den största ungdomsrörelser som gör sina röster hörda, som inte blir tysta, som inte ger upp och som ser att världen går att ändra. Att kriget går att sluta, att hatet går att släcka, att ljuset går att tända, att vårt mänskliga hjärta ännu slår.

Detta är möjligt i detta vackra land Sverige. Detta är inte möjligt i det krigsdrabbade landet Afghanistan. När vi tvingas till Afghanistan kommer vi förföljas på grund av vår etnisk tillhörighet, på grund av vår religiösa tillhörighet, på grund av att några av oss konverterat, på grund av att några av oss tror inte längre på Gud, på grund att några av oss har haft utomäktenskapliga relationer, på grund av att några av oss protesterade mot tvångsgifte, på grund av att några av oss inte är oskuld längre, på grund av att vi utnyttjar vår rättighet att uttrycka oss, leva fritt, för att vi har insett att kärleken är fri.

Nu ska detta tas ifrån oss, vi ska tvångsutvisas, vi som har förlorat vårt land, vi som har varit på flykt hela livet, vi som trott på Sverige, vi som trodde Sverige var säkert för oss, vi som trodde att vi var räddade.

Vi visste inte att våra liv är en boll i en fotbollsplan som drivs runt, några nickar oss, andra sparkar oss i alla möjliga riktningar, vi har blivit den livlösa bollen i den politiska spelen mellan olika länder, vi som inte kunnat, inte kan påverka våra liv, vi vars inriktning i livet bestäms av andra. Vi som styr oss dit vi inte kan inte uppleva vår mänskliga värdighet. Vi är den livlösa bollen på den politiska planen. Vi försöker, vi kämpar, vi driver frågan om vårt liv, vi påverkar och skapar opinion för att få liv i den livlösa bollen.

Vi bryr oss inte vilket lag som vinner den politiska matchen, vi vill rädda oss från alla hårda slag i ansiktet, vi vill rädda oss från att bli sparkad i alla olika riktningar, vi vill få liv i den livlösa politiska bollen. Har politiker insett hur ni behandlar oss? Var det vi barn som gjorde att vårt öde blev som det blev? Ni har lekt med våra liv, ni har förstört våra liv, ni har slagit och sparkat sönder oss, det räcker för oss, det är nog nu! Köp en ny boll! Vi vill inte längre vara den politiska spelens boll.

Sittstrejken kommer att fortsätta, Medborgarplatsen har blivit vårt pumpande hjärta, blodet är i cirkulation, vi börjar få liv.

Vi vill inget mer än att ni tänker om och tänker rätt, ni gör om och ni gör rätt, ni låter oss stanna, för att vi ska bygga detta vackra land ännu vackrare. Vi har fått uppleva så något vackert i detta land i form av mänskligt värde, som sätter spår i våra liv, som blivit minnen för livet, vi vill och vi kan bidra för utvecklingen i detta land. Vi kan också bidra för utvecklingen i omvärlden. I Afghanistan får vi inte denna chans och därmed inte möjlighet att påverka. För enligt extremister har vi fel ras, fel religion, fel livsval.

Ali Zardadi, sittstrejkande ungdom från Alby

Foto: Hanna Thåström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.