"Det är viktiga berättelser för inget barn ska behöva gå igenom vad de gick igenom. Det jag vänder mig emot, är att media gör denna berättelse till berättelsen om hela Fittja", skriver Ebba Östlin (S), om Uppdrag Gransknings dokumentär Pojkarna från Fittja. Foto: Johannes Svensson

DEBATT: Ebba Östlin (S): "Josefssons gräv handlar inte om Fittja – utan om det svenska klassamhället"

Uppdrag granskning om fem unga pojkar som fångades på bild 1999, programmet och deras livsöden tog mig direkt i magen. Men det här är inte en berättelse om Fittja, utan om det svenska klassamhället, det skriver Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, i en debattartikel.

  • Publicerad 10:03, 15 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I lördags nattvandrade jag i Fittja. Jag nattvandrade med fantastiska ideella själar som vill sin plats väl. Och det är just så, 99,9 procent i Fittja och i Botkyrka vill sin ort väl och är med och bygger Botkyrka.  

Uppdrag granskning om fem unga pojkar som fångades på bild 1999, programmet och deras livsöden tog mig direkt i magen. Det är viktiga berättelser för inget barn ska behöva gå igenom vad de gick igenom. Det jag vänder mig emot, är att media gör denna berättelse till berättelsen om hela Fittja, det är inte rättvist mot alla 7800 Fittjabor som lever ett vanligt liv.  

Tänk dig tanken att denna berättelse är från Östermalm - ingen skulle köpa att det var en berättelse om hela området. Men när det kommer till förorten köper media den logiken och bidrar därmed till minskad framtidstro och ökad känsla av utanförskap.

Vi har stora utmaningar, inte med Fittja, utan med ett klassamhälle i Sverige. Ett samhälle som ger människor olika möjligheter från starten i livet. Det gör att man i vissa områden har fler personer som börjar med en större uppförsbacke än i andra områden. Detta klassamhälle vill jag bekämpa, och är anledningen till att jag är politiskt aktiv.

I flera av våra stadsdelar har vi problem med kriminalitet, och de senaste åren en mycket mer synlig droghandel. Denna måste vi bekämpa och jag kommer aldrig förneka problemet. De senaste året har polisen i Botkyrka fått ytterligare resurser så att antalet poliser nu är det dubbla. Det är väldigt bra.

Laguppställning. Ebba Östlin (S) på nattvandring med Fittja nattvandrarteamet i lördags. Foto: Johannes Svensson

Media gör denna berättelse till berättelsen om hela Fittja, det är inte rättvist

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Kommun och polis har flera effektiva samarbeten för att minska våldet. Jag har också ett mycket aktivt samarbete med polischefen, för jag vill ha koll och jag vill kunna sätta in insatser som kan stödja polisens arbete. För mitt mål är att få än fler Botkyrkabor att känna sig trygga och fortsätta den positiva utveckling vi ser.

Parallellt med detta kan vi konstatera om Fittja: att barnfattigdomen halverats, andelen kvinnor i jobb har ökat med åtta procentenheter, skolresultaten har gått upp kraftigt. Bara en sådan grej som att Fittjaskolans årskurs tre är bäst i Sverige på matte!

Jag är trött på att inte allas, och hela bilden av förorten kommer fram. För Fittja, och våra stadsdelar är så mycket mer än medierna visar. Till exempel de fantastiska människor jag nattvandrade med i lördags. Jag hoppas att fler berättelser blir hörda, för det är med helheten och tillsammans vi skapar en bättre framtid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.