DEBATT: Fler kommer ta bilen med längre till bussen

Smista är ett av de områden som kommer få färre bussavgångar när de blå bussarna 172:an och 173:an ska effektiviseras. "Det känns absolut inte rimligt!", skriver Smistabon Natalia Granath i en insändare.

  • Publicerad 15:10, 6 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag bor i området Smista som idag trafikeras av buss 173 med sina sex avgångar per timme i rusningstrafik.  Enligt förslaget försvinner linjen helt med sina tre stopp från Smista allé och ersätts av 707 som har betydligt färre avgångar.  Eftersom 707 då måste dras om innebär det att den uteblir från Gamla Södertäljevägen. Bussen 173 föreslås då att bara passera Gamla Södertäljevägen och stanna först vid Segeltorps centrum.

Smista är ett område med stor areal och väldigt blandad bebyggelse. Det är ett enda område i hela Segeltorp som har många höghus, både hyres- och bostadsrätter. Vi är inte några få som bor här.

Nu innebär detta förslag att ett helt område bantas på busstrafik så pass att tio avgångar per timme i rusningstid blir fyra. Dessutom måste vissa gå upp till två kilometer (och dessutom upp och ner för Skansberget, inget lätt promenadstråk) för att överhuvudtaget komma fram till busshållplatsen.

Det känns absolut inte rimligt!

”Blåbussarna är tvärförbindelser som knyter ihop där det inte finns tunnelbana. Om de flyter på kommer fler ta buss framför bil” – säger trafikborgarrådet Daniel Helldén.  

Flyta kommer det inte att göra. Redan idag är Segeltorps centrum väldigt överbelastad. Busshållplatsen ligger väldigt nära rondellen och den långa blåa bussen kommer att ta mycket plats. Eventuella förseningar kommer leda till att bussarna 703 och 704 måste trängas på Häradsvägen i väntan på att svänga in och trafiken kommer att blockeras. De resursstarka Smistainvånarna kommer dessutom definitivt att ta bil.

Det måste till åtminstone en busshållplats längs Gamla Södertäljevägen. Att bussen sedan ska stanna vid flaskhalsen Segeltorps centrum är även det ett väldigt tveksamt förslag.