Fittja bibliotek är först ut med det nya systemet som likställer alla språk. Foto: Claudio Britos

DEBATT: Fler språk främjar svenskan

BotkyrkaDirekt har tidigare berättat om det nya bibliotekssystemet som har införts på Fittja bibliotek där språken står i bokstavsordning intill varandra. Nu svarar Marie Johansen, verksamhetschef på Bibliotek Botkyrka, på Moderaternas kritik.

  • Publicerad 14:33, 10 jun 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag skulle vilja berätta om Bibliotek Botkyrkas nya hyllsystem, som Willy Viitala skriver om. Böcker och annat som finns i bibliotek står alltid uppställda efter ett system, med bokstavs- eller sifferkombinationer – som hjälper personalen, men inte alltid besökarna när de försöker hitta det som de söker.

(M) ifrågasätter Fittjabibblans språkreform

I Sverige har vi ett nationellt system som kallas SAB, men det pågår ett skifte till ett internationellt system, Dewey. Med anledning av den förändringen, och att vi i Botkyrkas sex bibliotek har fem olika system idag, vill vi nu skapa ett enhetligt system med våra medborgares fokus.

Fler språk främjar svenskan

Alla är välkomna till biblioteket, men många upplever att det är svårt att hitta bland hyllorna. Därför inför vi ett system där bokens ämne står utskrivet på bokens rygg och på hyllan. Det har vi redan idag sedan länge i Tullinge och Alby, och det görs liknande förändringar på bibliotek runt om i landet. I Botkyrkas nya system kompletterar vi nu med en färg och en symbol för varje kategori.

Nya bibblan i Fittja likställer alla språk

Böcker på olika språk står nu bredvid varandra på hyllorna, i bokstavsordning, och i Fittja hamnar då de arabiska böckerna först. Att som individ hålla sina modersmål vid liv är viktigt, inte minst för inlärningen av svenska språket. I Fittja finns 9000 medier, och av dem är 8000 på svenska. Vi vet hur avgörande svenskan är för att klara sig i samhället, och med språken närmare varandra främjar vi språkutveckling – även på svenska.

Språk som efterfrågas ska finnas

Det är ett enhetligt system, men det betyder inte att biblioteken är identiska. Biblioteksverksamheten ska inte bara spegla utan även formas av Botkyrkas invånare. Det är de språk som efterfrågas som ska synas och ta plats på respektive bibliotek. Och även om det inte finns en avdelning för böcker på ett visst språk går det alltid att låna in det, precis som tidigare.