Utsatt. Alla lärare måste utbildas i genuspedagogik och vara uppmärksamma på strukturer i klassrummet där flickor och kvinnor förnedras, skriver Alma, 15. Foto: Mostphotos

DEBATT: Flickors utsatthet är vuxnas ansvar

Vi känner inte att vi kan lita på killar och män, oavsett hur nära vi är, skriver 15-åriga Alma från Trångsund i en debattartikel idag på Internationella flickdagen.

  • Publicerad 13:50, 11 okt 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Idag, på internationella flickdagen, vill jag uppmärksamma situationen för världens flickor. Över hela världen tvingas flickor kämpa för att bestämma över sina liv och för att slippa diskriminering.

Vi är många som vet att hela samhället tjänar på jämställdhet och flickors rättigheter. För att det ska bli verklighet behöver fler engagera sig för att sätta press på beslutsfattare. Ni som fattar beslut måste lyssna på våra röster och våra förslag.

Det som engagerar mig mest är mäns och killars sexuella våld mot kvinnor och flickor. Många tjejer utsätts någon gång för sexuellt våld. Ofta följer skammen och förnedringen med dem resten av livet. De flesta övergrepp anmäls inte och i många fall blir tjejer och kvinnor misstrodda när de berättar om sina trauman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Många unga tjejer vågar inte klä sig på vissa sätt. Vi känner inte att vi kan lita på killar och män, oavsett hur nära vi är. Vi kan aldrig helt slappna av runt män och killar.

Att höja straffen för övergrepp är en bit på vägen men det är inte hela lösningen. Problemet ligger i en struktur och det enda sättet att ändra på den är att försöka bryta de normer som skapats. Alla lärare måste utbildas i genuspedagogik och vara uppmärksamma på strukturer i klassrummet där flickor och kvinnor förnedras med ord som "hora".

Jag kräver att sexuella övergrepp mot flickor uppmärksammas, förebyggs och straffas.

Här tar tjejerna över ungdomsgården