Foto: Alexander Farnsworth/Niklas Lundengård

Debatt. Ge tullen resurser att stoppa vodkalastbilarna

Nu kräver ledande socialdemokrater i Huddinge att finansministern agerar mot "vodkalastbilarna" utanför Ikea i Kungens kurva. Rasmus Lenefors (S) och Sara Heelge Vikmång (S) kräver att Tullverket får resurser att stoppa smugglingen.

  • Publicerad 15:10, 5 apr 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Roten till att lastbilschaufförer kan sälja smuggelsprit och cigaretter på en lastkaj i Kungens kurva är just att varorna har kunnat smugglas in i landet.

Lastbilsförare säljer vodka till unga utanför Ikea

Under veckan har Aftonbladet och HuddingeDirekt skildrat hur langning av smuggelsprit och cigaretter sker öppet utanför Ikeas lastkaj i Kungens kurva. Så kallade ”vodkalastbilar” står parkerade utanför Ikea varje lördag och vid de polskregistrerade lastbilarna byts sedlar mot vodkaflaskor och cigarettlimpor. Lokala nattvandrare i området berättar att de senare ser flaskorna i händer på minderåriga.

Till Aftonbladet säger polisen att det är en resursfråga att kunna agera på både 112-larm och tips på försäljning av smuggelsprit. Det är därför välkommet att regeringen i veckan meddelade att man i vårändringsbudgeten anslår ytterligare 200 miljoner kronor till polisen, och att polisen under den här mandatperioden har fått den största resurssatsningen på 20 år.

Men mer resurser till polisen utgör bara en del av lösningen. Roten till att lastbilschaufförer kan sälja smuggelsprit och cigaretter på en lastkaj i Kungens kurva är just att varorna har kunnat smugglas in i landet. Den som säljer smuggelsprit ska gripas och straffas, men än bättre är om vi kan slå sönder förutsättningarna för att spriten överhuvudtaget kommer till Sverige. Här spelar Tullverket en avgörande roll.

Införseln av vapen, alkohol och narkotika till Sverige har ökat de senaste åren. Den införseln måste brytas.

Varje spritflaska, drog eller vapen som kan stoppas vid gränsen istället för att säljas på en lastkaj någonstans i landet är en vinst för hela samhället. Det är också ett viktigt led i arbetet med att krossa den organiserade brottsligheten.

Finansministern säger att investeringar i polisen och tullen går före skattesänkningar och att regeringen ska återkomma till vilka satsningar som kommer att göras på Tullverket. 

Det låter bra, men det förpliktigar.

Vi kräver att Magdalena Andersson ger Tullverket utökade resurser redan i vårändringsbudgeten. Det behövs för att tullen ska kunna anställa mer personal och täcka upp fler hamnar och inlopp, men också för att i förlängningen kunna arbeta mer strategiskt mot smuggling och kriminella ligor. 

Situationen med vodkalastbilarna i Kungens kurva visar med all önskvärd tydlighet varför det är helt nödvändigt. 

Lastbilsförare säljer vodka till unga utanför Ikea

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.