Ingalill Söderberg, (DP), vill engagera Huddinges unga tjejer i politiken. Foto: Lisbeth Krogh

DEBATT: Huddingetjejer, gör som Greta!

Vill vi få med ungdomarna i politiken måste vi också bjuda in dem till dialog och visa att det blir allvar av deras idéer, skriver Ingalill Söderberg, kommunalråd (DP) med ansvar för delaktighetsfrågor.

  • Publicerad 14:42, 19 aug 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Utvecklingen går åt rätt håll när det gäller ungas tilltro till det politiska systemet. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF visar i sin attityd- och värderingsstudie ”Unga med attityd” att fler unga anser att de kan föra fram sina åsikter till beslutsfattare idag än för fem år sedan. Men det betyder inte att politikerna lyssnar.

Det är fler killar än tjejer som tycker att de kan föra fram sina åsikter till politiker. Tjejer måste våga tro på sig själva och lita på sina åsikter. Här kan nog Greta Thunberg fungera som förebild och visa att även unga kvinnor blir lyssnade på. 

De viktigaste frågorna för ungdomarna i studien är sjukvård, skola och utbildning, migration och integration, klimatet samt jämställdhet. Idag säger 73 procent av de unga att de vet vad de själva tycker om viktiga samhällsfrågor, jämfört med 42 procent 2007. Men över hälften tycker att avståndet mellan politiker och vanliga medborgare är för stort.

Vi politiker måste bli bättre på att lyssna på ungdomarna och visa att alla har en röst, oavsett om man har rösträtt i allmänna val eller inte.Vi måste skapa forum för dialog, inte bara på sociala medier. Det personliga mötet är jätteviktigt.

I Huddinge kommun har vi sedan många år dialoger mellan politiker och elever på våra kommunala gymnasieskolor, som är mycket uppskattade både av elever och politiker. Vi får då under avslappnade former diskutera elevernas frågor och funderingar och samtidigt berätta hur det är att ha ett politiskt uppdrag. 

Sedan 2017 har vi också dialoger med de lite yngre ungdomarna på våra fritidsgårdar. Under tre timmar får ungdomarnas frågor totalt fokus från oss politiker. Ingen partipolitik,utan bara samtal om hur vi tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Ungdomar vill såklart också se att det händer något med deras förslag. Trögheten i den kommunala byråkratin kan få den mest luttrade politikern att misströsta, så här finns mycket att göra. Vill vi få med ungdomarna i politiken måste vi också bjuda in dem till dialog och visa att det blir allvar av deras idéer.