"Den polisiära närvaron måste också stärkas av att polisen alltid är nära medborgarna och inte tvingas rycka ut längre sträckor för att nå en kommundel", skriver Lars Johansson (L) och Benny Ferdinandsson (L). Polishuset på bilden är från Örebro.

DEBATT. L: Norra Botkyrka behöver ett polishus för att återupprätta lag och ordning

SL:s kontrollanter vågar inte jobba längst ut på tunnelbanan längs röda linjen i Botkyrka. Den nyheten nåddes vi av igår. Hela norra kommundelen har tidigare utsetts till ett särskilt utsatt område. Ett lokalt polishus kan återupprätta lag och ordning i området, skriver Liberalerna i Botkyrka.

  • Publicerad 14:47, 6 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Polisen anser att hela norra Botkyrka numera kan kallas för särskilt utsatt område. Under det senaste året har det varit flera upprepade våldshändelser i utsatta förortsområden bland annat i Botkyrka. Medborgarna säger i olika undersökningar att lag, ordning och trygghet är en av de samhällsfrågor som är allra viktigast.

Helt uppenbart är att något måste göras för att råda bot på trygghetsproblemen.

Efter hot – SL:s kontrollanter vägrar jobba på röda linjen

Vi i Liberalerna anser att problem måste lösas med en ökad polisiär närvaro och vi har därför på riksnivå föreslagit fler poliser och höjda polislöner i hela landet kompletterat med att kommunerna borde kunna anställa ordningsvakter. Över hela landet satsar vi över 3 miljarder kronor mer än regeringen under 2018 på detta.

"Måste alltid vara nära"

Men den polisiära närvaron måste också stärkas av att polisen alltid är nära medborgarna och inte tvingas rycka ut längre sträckor för att nå en kommundel. Liberalerna anser därför att det behövs en polisstation i norra Botkyrka.

Kravet: Fler polisinsatser med biljettkontrollen i tunnelbanan

En ny polisstation är inget som kommunen själv kan besluta om. Men kommunen kan genom att aktivt uppvakta polisledningen på såväl nationell som regional nivå visa på att en polisstation behövs i norra Botkyrka.

Det är därför förvånande att när Liberalerna tog upp frågan i en interpellation i kommunfullmäktige under våren 2017 så var vi påfallande ensamma i frågan om en polisstation i norra Botkyrka. Stödet från alla andra partier var i det närmaste obefintligt.

Liberalerna Botkyrka har föreslagit att delar av det nya kommunhuset ska byggas i norra Botkyrka som ett alternativ och komplement till ett samlat kommunhus i Tumba. Ett sådant hus skulle, förutom kommunala förvaltningar, kunna inrymma en polisstation. Norra Botkyrka får då fler arbetsplatser samtidigt som den polisiära närvaron ökar. Det kommer att öka medborgarnas trygghet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.