DEBATT. (MP): Gasen i botten för säkrare vägar - inte Tvärförbindelse Södertörn

Den styrande borgerliga koalitionen i Huddinge har i åratal valt att ensidigt satsa på en helt ny motorväg, istället för att försöka åtgärda de bristfälliga trafikplatserna i närtid, skriver Marica Lindblad (MP) om planerna för Tvärförbindelse Södertörn.

  • Publicerad 17:57, 4 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Miljöpartiet i Huddinge har länge efterfrågat förstärkningar och trafiksäkerhetshöjande åtgärder längs eftersatta vägar. Glömstavägen måste få kollektivtrafikfält, säkra passager/leder för gång- och cykeltrafikanter.

Sjukhusets transporter måste prioriteras. Större hänsyn ska tas till barn som rör sig i området. Storängsledens trafikljus intill Huddinge centrum måste också byggas om.

Allt detta hade kunnat vara verklighet idag OM övriga partier hade lyssnat på oss. Dagens trafiksituation är usel för alla trafikanter och måste åtgärdas snarast.

"Ännu har ingen ”sett röken” från Tvärförbindelse Södertörn"

Söder om Stockholm ropar politikerna högt efter ännu en motorväg. Samma politiker pratar offentligt också gärna varmt om miljö och klimat.

Men deras politik leder till rakt motsatt verklighet, eftersom den styr mot ökade utsläpp. De anser visst att den 20 km långa motorvägen ”Tvärförbindelse Södertörn” ska fram till varje pris?

Vägen är en förlängning och fördubbling av Förbifart Stockholm - från E4/E20 i väster till Nynäsvägen i öster. Vägens främsta uppgift är att leda trafiken rakt igenom Huddinge, för att gods och tunga transporter lättare ska ta sig till och från den nya hamnen i Norvik.

En ny motorväg innebär ingen ”avlastning” av trafiken i Huddinge. Tvärtom planeras det för en mångdubbling av bilar i vår kommun. Glömstavägen som idag trafikeras av ca 20 000 fordon/dygn planeras för 90 000 fordon/dygn.

Miljöpartiet är för ny teknik, bättre bränslen och smarta fordon - men helt emot en omodern motorväg som mångdubblar trafiken genom vår kommun, och ökar utsläppen i hela Storstockholm.

Det är oansvarigt att investera miljarder i denna väg och dessutom kräva Huddinges skattebetalare på medfinansiering av hundratals miljoner kronor. Den styrande borgerliga koalitionen har i åratal valt att fortsätta lägga alla ägg i samma korg, och ensidigt satsa på en helt ny motorväg, istället för att försöka åtgärda de bristfälliga trafikplatserna i närtid. Men trots deras arbete för en ny motorväg har ännu ingen ”sett röken av” den! Det är ett tungt ansvar, och ett misslyckande på flera sätt - alldeles oavsett synen på klimatfrågans allvar.

Marica Lindblad Kommunalråd (MP)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.