Grön ledare. Ali Khalil är gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka. Foto: Petter Beckman

DEBATT: Orten blöder när de som lyckas drar

När områdena blir allt mer slitna är risken större att de som lyckas flyttar. Skjut inte mer på upprustningen av miljonprogrammen, skriver Ali Khalil, gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka.

  • Publicerad 09:59, 19 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi tar emot dem som kommer nya till Sverige, de som saknar arbete och pengar. Om det händer dig något så finns vi där. Det är hos oss du kan få en sängplats hos vänner innan du hittat något eget, det är vi som personligen tar allas vårt gemensamma ansvar när några kommuner bryter mot lagen och säger att de inte kan ta emot nyanlända. Det är på min grannes soffa hen hamnar. 

Men det kostar också och det är vi som betalar. Här får du bo men sedan när du fått ett arbete drar du. Varje gång ges något till samhället men människorna som fick utbildning och arbete för att bidra till samhället stannar inte kvar i området som gav. Våra stora miljonprogramsområden töms på kompetensen som vi skapar.

Södertörns högskola har visat hur Stockholms län mår allt bättre och bättre över tid men att klyftorna ökar. De kan med statistik visa att det finns områden som tar större ansvar och att det är vi i de områdena som betalar. De kallar det lyckoparadoxen; när du mår bättre och får valmöjligheter drar du. 

Vårby hårt drabbat av lyckoparadoxen

Jag älskar min hemort Alby och den gemenskap som finns och jag vill inte flytta och jag gillar att vi tar vårt ansvar men det är dags att vi får tillbaka. Vi förtjänar att våra stora hus som rymmer så många rustas ordentligt. Vi som bor tätare än andra skall ha bättre parker och trevligare grönområden. Vi sliter mer på vårt gemensamma för att vi bor fler på mindre yta. Underhållet av samhällets största områden har under lång tid skjutits på framtiden, så långt in i framtiden att vägs ände redan passerats.

När jag var ny i politiken för fem år sedan var jag glad att mitt parti, Miljöpartiet, drev en ordentlig upprustning. Den typ av upprustning som sparar energi och hushåller med resurser för ett långsiktigt ansvar men också gör upp med en historisk skuld. Alldeles för länge har den riktiga upprustningen uteblivit. Nu är diskussionen tillbaka till den gamla lösningen om att göra så lite som möjligt och inte så snabbt. Jag trodde att vi redan hade enats om att det var fel väg att gå och jag tycker vi förtjänar bättre! 

Bättre är att göra på ett nytt sätt och Botkyrka är den enda kommunen i Sverige som har provat en ny upplåtelseform med andelsägande där ens grannar kan köpa sin egen lägenhet och pengarna går till vår gemensamma upprustning.

Botkyrkabyggen omvandlar 22 hyresrätter i Storvreten till andelsägarlägenheter

Huset stannar kvar i allas vår gemensamma allmännytta, den som behövs för att ta ett socialt ansvar. Men allmännyttan får en ny nytta genom att erbjuda dem som vill möjligheten att faktiskt köpa något. På det här sättet kan vi boende betala vår egen upprustning, låta den göras ordentligt och samtidigt hålla hyrorna nere. Områden utpekade som särskilt utsatta har det gemensamt att det finns nästan bara hyresrätter. De har också gemensamt att de rymmer många människor på liten yta med väldigt blandade bakgrunder. Alla dem inte vill hyra drar och varje gång det händer har en boende med valmöjlighet och ordentlig inkomst lämnat området. 

Våra mest ansvarstagande områden saknar inte billiga hyresrätter, vi saknar den upprustning vi förtjänar och bostäder att köpa! 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.