Fel väg. ”Skrota bilen, köp en cykel eller en elcykel. Känns det omöjligt? Okej, då får du väl avbryta det liv du lever nu och tänka om”, skriver insändarskribenten. Foto: Henrik Lindstedt/Preem

Debatt: Sluta såga av grenen vi alla sitter på

"Skrota bilen, köp en cykel eller en elcykel. En del tycker att det är en omöjlighet. Okej, då får du väl avbryta det liv du lever nu och tänka om.", skriver signaturen Micke med bollen.

  • Publicerad 17:13, 18 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Varje gång du startar bilen hjälper du till att såga av grenen vi alla sitter på. Vi VET att avgaser från våra bilar, båtar, flyg och alla andra motordrivna verktyg förstör vår atmosfär.

Vi har kunskapen så att vi kan driva alla dessa fordon på elektriskt sätt. Vi får inga avgaser alls då. Varför vill vår skidhjälte Gunde Svan att vi ska göra Svanenmärkt bensin och diesel. Det spelar väl ingen roll hur man tillverkar bensin och diesel. Den enda skillnaden är att våra skogsägare tjänar pengarna som någon oljeproducent annars skulle få. Det är ju lika dåligt med Svanenmärkt bensin och diesel.

Fy skäms på dig Gunde. Du säger: bra va! Jag säger: dåligt va!

Jag vet inte om du äger egen skog men det förändrar ju inte saken. Alla som skrotar sin bil och cyklar så länge tills man producerat bilar som inte går på en droppe bensin och diesel kommer bli våra klimathjältar.

Vi behöver inte investera i nya uppfinningar till våra hem. Nästan alla maskiner och hushållssaker är ju redan elektrifierade. Visst kan man förfina dessa saker men det har vi inte bråttom med.

Nej nu måste vi göra rätt. Tro inte att det här är en skräckfilm som försvinner bara vi byter kanal.

Alla som är typ 50 år kommer säkert ihåg att vi hade en klimatkris en gång förut. Vi hade freoner i kylskåp och drivgaser i sprayer. När freonerna kom ut i atmosfären så steg gasen ända upp och eliminerade vårat så viktiga ozonskikt. Ozonet filtrerar bort livsfarliga UV-strålar skadade av solen. Margaret Thatcher var den som satte press på alla världens länder att omgående förbjuda och fasa ut alla freoner. Fan vet hur hon gjorde.

Vi måste hitta en ny Margaret Thatcher. Min röst lägger jag på Greta Thunberg.

Det var bråttom bråttom då.

Det är bråttom bråttom nu.

Vi måste hitta en ny Margaret Thatcher. Min röst lägger jag på Greta Thunberg. Om Greta kan förena alla länder i klimatpositiv teknik är kanske en dröm, kanske inte.

Alla ni som investerar i sånt som bilindustrin, lägg era pengar på bilfabriker som enbart utvecklar bilar som helt och hållet går utan bensin, diesel, kol, gas osv – ni fattar.

En elbil är fantastisk, den har inga avgaser. Hajar ni?

Politiskt är det lätt.

Det ska vara billigt att köpa rätt för klimatet.

Klimatministern ska stå högst i rang i Riksdagen.

Alla frågor måste utgå från det primära, och det är alltid klimatet.

Att göra något de flesta kan göra – skrota bilen, köp en cykel eller en elcykel. En del tycker att det är en omöjlighet. Okej, då får du väl avbryta det liv du lever nu och tänka om.

Snälla, sluta såga av grenen vi alla sitter på.

Cykla är kul. Cykla är rätt!