Stolt svensk. Lägg bort andra flaggor när ni firar. Det är den svenska flaggan vi ska bära med stolthet, skriver Aday Bethkinne. Foto: KD

DEBATT: Sluta se ned på den svenska kulturen

  • Publicerad 09:22, 9 jun 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag föddes i Botkyrka den 10 februari 1993. Min mor är född i Konstantinopel och min far i Bethnahrin (Mesopotamien), dagens sydöstra Turkiet. Vi tillhör den förföljda minoriteten kristna syrianer-araméer. Vår folkgrupp kallas även för assyrier, kaldéer, maroniter och melkiter. Det finns många orsaker till namnkonflikten, en av dem är det ständiga förtrycket mot oss, att söndra och härska, att kuva oss. 

Mina mor- och farföräldrar bestämde sig för att ge sina barn en bättre framtid och emigrerade på sjuttiotalet till Sverige. De kom snabbt att älska sitt nya hemland. Här kunde de känna sig trygga, de fick tycka vad de ville och de fick tro på Jesus Kristus utan att känna sig rädda. De fick även driva egna rörelser. Framför allt kunde deras barn och barnbarn leva fritt, utbilda sig till vad de ville och jobba med vad de ville, varje förälders dröm.

Vi bor i Botkyrka, ett miljonprogramsområde, men också en fantastisk plats att växa upp i. Jag har lärt mig enormt mycket av alla kulturer, etniciteter och religioner jag har haft omkring mig. Alla miljonprogram har problem, Norsborg med. Kriminalitet, dåliga skolor och s­ocial misär tillhör vår vardag. Det är värre än de flesta vill kännas vid. Men jag tänker inte sticka huvudet i sanden, jag vill vara en av de som kavlar upp ärmarna och slåss för min kommun och slåss för mitt land. 

Det är mycket jag vill säga om varför jag älskar Sverige, varför de flesta syrianer är stolta svenskar. Alla som bor i Sverige borde vara lika stolta. Visst, vi har problem i vårt land, visst det är mörkt och kallt alldeles för många månader om året. Men vad är det mot allt det goda vi har? Tack etniska svenskar för er generositet, för att ni tog emot mina föräldrar och gav dem en fristad så att jag i dag kan skriva artiklar som denna utan konsekvenser.


I dagarna har jag irriterat mig över att många gymnasiestudenter har burit andra flaggor än den svenska, något jag också gjorde när jag tog studenten. Det är fel. Sverige har betalat för dessa utbildningar och det är den svenska flaggan vi ska bära med stolthet. 

Något annat jag har blivit trött på är den omvända rasismen, att se ned på etniska svenskar, på den svenska kulturen och på de svenska traditionerna. Det är ju tragiskt, hur kan man bo i ett land man inte vill vara i? Hur kan man dessutom kräva att landets befolkning ska anpassa sig efter de nyanländas traditioner? Det är ju absurt. 

Mitt folkslag har i hundratals år förföljts, vi har varit andra klassens medborgare, och tvingats att leva i ständig rädsla för repressalier, för kidnappningar, våldtäkter och massmord – till och med folkmord. Endast här i Sverige och i resten av västvärlden har vi funnit frid, kunnat utvecklas individuellt och känna att vi har en framtid. Jag hävdar att vi är välintegrerade, att vi är stolta svenskar och att vi kommer att kämpa för Sverige. Det finns enorma utmaningar som bara vi tillsammans kan klara av, men det måste dock vara slut på antisvenskheten. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.