ERKÄNN. Regeringen måste erkänna Seyfo som ett folkmord, säger Aday Bethkinne, som sitter i Botkyrkas kommunfullmäktige för Kristdemokraterna. Foto: Mostphotos/Kristdemokraterna

Debatt: "Sverige måste erkänna att Seyfo var ett folkmord"

Historiens dom kommer bli hård mot dig Stefan Löfven. Det säger Aday Bethkinne, som sitter i Botkyrkas kommunfullmäktige för Kristdemokraterna.

  • Publicerad 13:38, 11 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag läser och häpnar av Stefan Löfvens senaste inlägg. Han lyfter fram den 95-åriga kvinnan Hédi Fried, som överlevde det fruktansvärda under Förintelsen. Löfven skriver hur besviken han är på moderatledaren Ulf Kristersson som bryter sitt vallöfte genom att samtala med Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson.

Han fortsätter och skriver att vi alla har en skyldighet att lyssna på de överlevande och att vi har ett ansvar att lära oss av historien. Sedan avslutar han med: "Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård."

Vänta nu. Vem är det som pratar om brutna vallöften och moral?

2014 var Stefan Löfven i Södertälje och lovade ättlingar till folkmordet Seyfo 1915, att om han blev vald till statsminister skulle han fullfölja riksdagsbeslutet från 2010, som säger att det var ett folkmord på över 2 miljoner kristna syrianer/assyrier/kaldéer, armenier och pontiska greker i Osmanska riket.

2018 meddelar statsministern i samma stad att han inte tänker driva frågan vidare. När kritiken blev massiv skickade Socialdemokraterna Margot Wallström till Södertälje för att lugna ner situationen inför valet. Hon träffade berörda folkgrupper och gav en massa löften. Hösten 2019 avgår Margot. Ännu fler tomma ord och ännu ett svek. Tyvärr har ingen svensk regering hittills vågat fullfölja och implementera riksdagsbeslutet från 2010.

Statsministern och Socialdemokraterna blundar för sanningen och vågar inte driva denna fråga för att man är rädd att förlora muslimska folkgruppers röster och skada relationerna med olika diktaturstater. Partiet bör rannsaka sig självt och kapa alla band med människor som inte värnar demokrati och mänskliga rättigheter. I Sverige finns det mer än 150 000 människor som har en direkt koppling till folkmordet 1915, varav mer än 50 000 bor i Botkyrka och Södertälje. Än idag kämpar vi ättlingar för offren och sanningen. För våra förfäder som slaktades. Fortfarande är det tyst om detta folkmord, nu som då. Adolf Hitler sa i sitt tal när han invaderade Polen 1939: ”Trots allt, vem kommer idag ihåg utrotningen av armenierna?”

Stefan Löfven. Varför gör du skillnad på folkmord och folkmord?