Fredrik Andersson, ordförande, och Amra Bajric, vice ordförande i Vänsterpartiet Botkyrka.

DEBATT. V: Pensionsuppgörelsen slår hårdast mot Botkyrkabor

Den nya pensionsuppgörelsen som S och allianspartierna kommit överens om kommer att slå särskilt hårt mot Botkyrkas invånare. Det menar Fredrik Andersson och Amra Bajric från Vänsterpartiet Botkyrka.

  • Publicerad 12:42, 15 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Såväl livslängd som hälsa skiljer sig kraftigt åt på olika platser i Stockholms län. De största skillnaderna återfinns vid en jämförelse av högutbildade i Danderyd och personer med kort utbildning som bor längs röda linjens södra hållplatser. Mellan dessa skiljer det 18 år i medellivslängd!

Det är mot denna bakgrund man ska se den socialdemokratiskt ledda regeringens nya pensionsuppgörelse med allianspartierna som innebär höjd ålder för när man kan gå i pension, från 61är till 64 år. Det är en överenskommelse som är anpassad efter de villkor som råder för de tjänstemän som ofta har betydligt bättre hälsa än exempelvis någon som jobbar natt inom vården.

Denna försämring kommer därför att slå hårt mot många Botkyrkabor. Ska inte även alla som har slitit hårt genom arbetslivet få möjlighet till en ordentlig tids pensionärsliv?

Vänsterpartiet motsätter sig den höjda pensionsåldern och menar att fokus i första hand måste ligga på att förbättra människors arbetsvillkor. Till att börja med måste fler orka jobba då det redan idag är många som tvingas pensionera sig i förtid.

Runt om i landet har Vänsterpartiet infört olika försök med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. I Botkyrka har vi föreslagit att en arbetstidsförkortning införs för kommunens städpersonal. Syftet är att slita mindre på människor genom att dela på jobben. Vi tycker att det nu behövs en större nationell satsning på att korta arbetstiden för fler grupper.

Det är dags för en politik som sätter människors välmående i första rummet och som inte handlar om att krama ur det sista ur personalen. Förutom arbete behövs tid att leva!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.