Debatt: (V) tar mens på blodigt allvar!

Det är dags att förändra samhället och göra det lättare, billigare och mer jämlikt. Vänsterpartiet har i kommunfullmäktige motionerat om att införa gratis mensskydd på Huddinges ungdomsmottagningar samt grund- och gymnasieskolor, skriver Niklas Bougt (V).

  • Publicerad 17:06, 9 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är en satsning för elevhälsan och för att det inte ska spela någon roll hur stor plånbok man har för att kunna känna sig trygg i sig själv och ha tillgång till mensskydd när man behöver det.

Som gratis kondomer

Redan idag ges det på ungdomsmottagningar ut gratis kondomer. Flera kommuner, däribland Österåker som är den borgliga minoritetskoalitionens idealkommun, har gjort denna satsning redan och Huddinge bör inte vara sämre. Kommunstyrelsens ordförande i Österåker Michaela Fletcher (M) är tydlig med att ungdomarna var rörande överens om hur orättvist att tjejer måste betala för mensskydd. 

Vi ser en tydlig förändring i världen och framförallt Storbritannien som tar denna fråga på stort allvar. Där har det vi föreslår redan blivit verklighet.

Tillgängligt i skolan

Det är mycket enkla idéer som handlar om att alla flickor i Huddinges grund- och gymnasieskolor ska kunna få gratis mensskydd. Samt att det skall finnas tillgängliga på ungdomsmottagningarna.

Motionen kommer snart till kommunfullmäktige där det ska fattas beslut. Vi hoppas att denna moderatledda kommun följer exemplet från sin jämförelsekommun Österåker.