Aday Bethkinne, kristdemokrat och kassör i Arameisk-Syrianska föreningen i Norsborg. Foto: Privat

DEBATT. "Vi har svikit folkmordens offer"

Personer som tidigare levt ett helt vanligt liv, fick sina liv förändrade över en natt. ISIS slog till och invaderade deras städer och byar. Alla lider. Men icke-muslimer såsom syrianer/assyrier/kaldéer och yezidier håller på att utrotas i det som varit deras hemland i tusentals år.

  • Publicerad 15:52, 15 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Västvärlden, däribland Sverige, har svikit offer för ett folkmord. Förföljelse, krig och mord är människors vardag i Irak och Syrien. Alla lider. Men icke-muslimer såsom syrianer/assyrier/kaldéer och yezidier håller på att utrotas i det som varit deras hemland i tusentals år.

Personer som tidigare levt ett helt vanligt liv, fick sina liv förändrade över en natt. ISIS slog till och invaderade deras städer och byar. De som lyckades att överleva flydde i panik.

I Libanon träffade jag en familj från Khabur i Syrien, som varit kidnappade i över ett år av ISIS. Det familjen fått uthärda är som taget ur en skräckfilm. Man kan knappt tro att sådan ondska existerar. En av kvinnorna i familjen förlorade synen, för att de vägrade att ge diabetesmedicinen till henne. Ändå är hon en av de mer skonade kvinnorna. 

Många människor har tappat allt hopp, och är idag villiga trots riskerna att ta sig till Europa. En smutsig smuggelbransch har under åren vuxit fram. Flyktingar som är desperata och vill fly undan kriget blir länsade på sina sista tillgångar. Hundratusentals kronor kostar det att ta sig från Mellanöstern till Europa. Människor blir lurade och alldeles för många har drunknat och mist livet i Medelhavet.

Frågan är när man själv med egna ögon kan se hur människor blir behandlade, varför väljer politikerna och t.ex. den Svenska kyrkan att blunda? Att på plats i Syrien och Iraks grannländer träffa offren för folkmordet, gör en åter medveten om ett av modern tids största svek. Svenskt bistånd har de senaste åren gått till asylbedrägerier i Sverige, istället för till de mest nödställda. Detta måste sluta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.