Ny stadsbild. Området kring Söderholmsskolan i Vårberg ska enligt planerna få fler bostäder och en ny konstgräsplan.

Debattsvar: Alla vill inte bo på Söder

Svar till Erik Sihlbergs (C) uttalanden angående förtätningen av Vårberg.

  • Publicerad 11:19, 31 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sihlberg förväntar sig att ”grannarna på andra sidan Vårbergsvägen ställer upp” på något socialt renoveringsprojekt som föresvävar honom. Dessa segregerade radhusägare har levat i den oskyldiga föreställningen om att de i många år helt enkelt bebott ett område som vid lanseringen 1971 framstod som en modern förebild för stadsbyggande.

Estetik är svårt. Det är få förunnat att kunna uttrycka principer som är hållbara över många år, rentav i generationer. Varje människa har dock en uppfattning om skönhet och fulhet – skönheten ligger s a s i betraktarens blick. Sihlberg är fri att uppfatta skönhet i utsikten från ett radhus mot höga fasader liknande Bastiljens, men han ska inte tro att hundratalet boende kommer att få synen så fördunklad att de inte ens kommer att se de nya massiva huskropparna.

Sihlberg vill tvärtemot alla bekymrade invånare bygga ännu fler stora hus, gärna inne bland enfamiljshusen. Det är säkert ett uttryck för centerns politik, för det behövs ett starkare underlag för handeln, menar Sihlberg. Han vill alltså med nya affärsutsikter bl a försöka blidka ägarna till det läskiga Vårbergs centrum, där Sihlberg tycks trivas med att bo.

Sihlberg månar om tryggheten. De tidiga invånarna i stadsdelen uppskattade tryggheten i separerade trafikslag. Nu ska någon odefinierad otrygghet bekämpas med gator myllrande av nattliv, som på Söder. Drömmen om Söder är nog inte vanlig bland dem som valt ett naturnära boende.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.