Fittjamoskén. De som utför terrordåd har glömt bort vad som står i koranen, skriver Arif Kisana. Foto: Arkivbild.

Extremism stoppas bäst med rättvisa

  • Publicerad 13:41, 27 nov 2015

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag fördömer starkt de senaste attackerna i Paris. Dessa attacker var i strid mot humanitet och fred. Vi behöver fred och harmoni.

Vad säger koranen och islam om extremism och varför är muslimer beblandade med extremism? Jag är muslim och islam stöder absolut inte extremism och terrorism. Islam betyder fred, så den kan inte utbilda följare till extremism och terrorism. Koranen lär inte att döda någon. Islams undervisning är fred, älska mänskligheten, respekterar andras tro och religion och tvinga inte dina idéer på andra. Så snälla döm inte islam genom muslimers gärningar utan genom undervisning i Koranen.

Varje mänskligt barn har vid födseln rätt till värdighet. ”Vi har skapat hela mänskligheten som värdigt värdighet” (17/70). Så här säger Koranen:

Ingen har rätt att genomdriva sina idéer eller be andra att följa mig. (3/79)

Om någon räddar ett människoliv likställs att han hade räddat hela människosläktet. Och om någon dödar en människa, som om han hade dödat hela människosläktet. (5/32)

Om religiös frihet säger Koranen: Låt den tro som vill tro, och låt den förneka tron som vill förneka den. (18/29)

Det finns inget tvång när det gäller religion. (2/256)

Frågan är varför det finns muslimska extremister. Jag tror det är pga. många faktorer. Först: De följer inte koranen och de har glömt sin profets liv. Deras feltolkning påverkar våra ungdomar och vårt samhälle. Ge våra barn bra utbildning och rätt tolkning av Koranen.

Andra har inte rättvisa - det påverkar extremismen. Många globala problem är fortfarande olösta. Palestina och Kashmir är fortfarande inte löst. Hur länge kommer det att ta? Jag är från Kashmir där en miljon människor har dödats och mer än 6 miljoner har flytt. Människor väntar fortfarande på ett demokratiskt val som utlovats av FN. För att stoppa extremism måste konflikterna lösas med rättvisa.

För 20 år sedan hade vi inte den här typen av extremism. Varför har vi det nu? Utan att hitta orsaken, är det svårt att stoppa extremism. Vem är ansvarig för att två miljoner människor dödades efter de militära interventionerna i Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien?

Frågorna är: Vem har skapat talibanerna, Al-Qaida, Daesh & IS. Vem ger dem vapen, pengar och utrustning? Efter Daesh, vem blir nästa?