Froby (L): Alliansen är död om M vill sätta in militär i förorter

"Vi kan inte ha ett samhälle där vi möjliggör att militären kan sättas in mot våra egna medborgare. Skulle detta bli moderat partilinje så har Alliansen dödförklarats för mig", skriver Botkyrkaliberalen och riksdagskandidaten Andreas Froby (L).

  • Publicerad 12:16, 19 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

En lokalt förankrad polis är mycket bättre än en distanserad kamouflageklädd soldat.

Moderaterna fortsätter vara den part som snart gör det omöjligt för liberaler att fortsätta Allianssamarbetet. Alliansen är ett frihetsprojekt i grunden för att befria Sverige från det järngrepp socialdemokraterna har haft landet i. Men med Moderaternas vandring mot ett mer auktoritärt håll, tynar den gemensamma andan kring frihetsprojekt bort. Avvecklad asylrätt, som i praktiken gör invandring hit mycket svårare.

Och nu senast har moderata riksdagsledamöter föreslagit att militären ska kunna sättas in särskilt utsatta områden som Hallunda-Norsborg. Skulle detta bli moderat partilinje så har Alliansen dödförklarats för mig.

M-politiker: Sätt in militären mot kriminella gäng i förorten

Vi kan inte ha ett samhälle där vi möjliggör att militären kan sättas in mot våra egna medborgare. Vi såg hur långt det kan gå när den dörren öppnas, spanska paramilitära styrkan i Katalonien och historisk även här i Sverige med Ådalen. Ur resursperspektiv är det inte heller ett bra val, försvarsmakten har idag personalbrist att då använda soldater till andra uppgifter än den primära uppgiften att säkra oss mot yttre hot är ytterst dumt. Poliser och militärer tränas på olika sätt. Poliser tränas för kunna använda våld när situationen kräver det, men också kunna deeskalera en situation, medan soldater tränas alltid vara skarpladdad.

I Liberalerna ser vi det problem som finns i våra förorter och vi vill satsa på fler poliser, vilket vi budgetera för. Då det tar tid utbilda fler poliser vill möjliggöra för kommuner anställa kommunala ordningsvakter. Här i Botkyrka driver vi att det ska byggas ett polishus i Norra Botkyrka för att se till att vi har en lokal förankrad polis som finns där hela tiden och inte bara kommer när något händer. En lokalt förankrad polis är mycket bättre än en distanserad kamouflageklädd soldat.

M-politiker: Sätt in militären mot kriminella gäng i förorten

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.