KD vill införa metoden ”Bostad först” där hemlösa först får ett tryggt boende och sedan stöd. Foto: Mostphotos

KD: Vi kan göra mer för hemlösa

Riksdagsledamoten Michael Anefur (KD) talar på seminarium om hemlöshet.

  • Publicerad 11:20, 2 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Omkring 260 människor i Huddinge saknar bostad. Det är en av de högsta andelen hemlösa bland kommunerna i Stockholmsregionen.

Idag tillhandahåller kommunen med akut logi via Socialtjänsten som finns tillgänglig dygnet runt. Det är bra och något som vi ska fortsätta med. Men vi kan göra mer.

Kristdemokraterna förespråkar även en metod vid namn Bostad först. En boendemodell som går ut på att du först blir erbjuden ett hem och sen får det sociala eller psykiska stöd du behöver för att behålla ditt nya boende.

Metoden är beprövad både i Sverige och utomlands. Stödinsatserna utgår från individens egna behov. Du får hjälp med att lämna missbruket bakom dig. Behandling mot psykisk ohälsa om du behöver det. Praktiskt stöd för att undvika uppsägning eller vräkning. Hjälp att hitta en inkomst så att din ekonomi stabiliseras. Social uppbackning för att återknyta kontakten med familjemedlemmar. Och resultaten är talande. Hela 80 procent bor kvar permanent. 

Bostad först är en långsiktig lösning som skulle utgöra ett bra komplement till akut logi, ett mer provisoriskt stöd. Därför har vi bjudit hit riksdagsledamot Michael Anefur (KD) för att lära oss mer.

Ett öppet seminarium för alla som är intresserade. Nu ikväll, måndag den 2 december klockan 18:30 i Sessionssalen i Huddinge kommunhus. Du är varmt välkommen att komma och lyssna!