KD vill höja ersättningen till kommuner som öppnar familjecentraler. Foto: Mostphotos/Kristdemokraterna

KD: Vi vill ha fler familjecentraler i Botkyrka

Det behövs mer riktade insatser till förorterna. Hur barns hälsa och deras uppväxtvillkor är under de första åren präglar deras hälsa som vuxna. Därför vill vi höja ersättningen till kommuner som öppnar familjecentraler, skriver Kristdemokraterna i en debattartikel.

  • Publicerad 08:22, 15 maj 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nästan ett av fem barn i Tensta och Alby har karies vid 3 års ålder

I Stockholms läns landsting är 99 procent av barnen inskrivna på BVC. Genom barnhälsovården får föräldrar råd och stöd, men barnen erbjuds också vaccinationer mot smittsamma barnsjukdomar. Tack vare det allmänna barnvaccinationsprogrammet har många allvarliga sjukdomar som var vanliga förr mer eller mindre försvunnit.

Men även om vi har en heltäckande barnhälsovård i Stockholms län varierar barns förutsättningar till en god hälsa. I Alby har 3-åringar karies i mjölktänderna i mycket högre grad än i innerstan. Nästan ett av fem barn i Tensta och Alby har karies vid 3 års ålder. Mer än vart tredje barn i Fittja och Vårby utsätts för tobaksrök i hemmet vid 0 till 4 veckors ålder. Och det utgör risker för barnen eftersom passiv rökning är relaterad till ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.

I Stockholms läns landsting bedrivs riktade hälsofrämjande insatser. Ett exempel är Rinkebyprojektet. I Rinkebyprojektet har nyblivna förstagångsföräldrar erbjudits fem extra hembesök av BVC-sjuksköterska och föräldrarådgivare. Vi har sett att fler blir vaccinerade och att färre barn behöver komma till sjukhus tack vare Rinkebyprojektet. Alliansen i Stockholms läns landsting har beslutat att utöka detta projekt till fler barnavårdscentraler.

Därför vill vi från Kristdemokraterna höja ersättningen till BVC i Botkyrka. På olika håll i Stockholm finns familjecentraler med både öppna förskolor, BVC och kurator. Sådana här samarbeten måste vi få fler av och i både norra och södra Botkyrka. Kristdemokraterna vill därför införa en samverkanspeng från landstinget till de kommuner som inrättar familjecentraler.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.