Foto: Arkivbilder

Koalitionen: S ljuger om Huddinges välfärd

"Socialdemokraterna hävdar i en debattartikel att Huddinges välfärd har varit underfinansierad i 12 år. Faktum är att Huddinge är en av de kommuner i landet som lägger mest resurser på kärnverksamheterna: förskola, skola och äldreomsorg", skriver de sex koalitionspartierna i ett debattsvar till S.

  • Publicerad 14:38, 19 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är enkelt att jämföra tack vare SKL:s öppna jämförelser. I vår budget för 2019 höjer vi ambitionerna för vår välfärd, tack vare 12 år av ansvarsfull ekonomisk politik finns det utrymme för nya satsningar som kan ta Huddinge till nästa steg. 

Förra året minskade barngrupperna i förskolan och personaltätheten ökade, detta enligt Skolverket. Nu får förskolan en historisk uppräkning på 4 procent för att fortsätta minska barngrupperna ännu mer. Grundskolan får också en höjd elevpeng för att minska lärarnas administration och istället öka den pedagogiska undervisningen. Inom äldreomsorgen har vi näst intill obefintliga köer till våra äldreboenden och så vill att det ska fortsätta vara. 

Vi har en bred politisk samsyn i Huddinge. Trots att Socialdemokraterna försöker måla upp en bild av verksamheter som står i lågor skiljer deras budget med ynka 0,4 promille från vår. För att ha råd med symbolsummor som de kan använda i den politiska debatten har man skurit ned på kommunens sparande och pengar som egentligen skulle ha gått till vår framtida välfärd. Det skapar ingen långsiktighet i kommunens verksamheter. 

Huddinge behöver ett ledarskap som kan ha två tankar i huvudet samtidigt, att vi satsar på våra barn och unga här och nu men också att det finns resurser kvar till framtidens utmaningar. 

För snart fyra år sedan bestämde sig sex partier för att samarbeta och tillsammans ta ansvar för Huddinge. Vi trodde på vår förmåga att samarbeta och hade gemensamma svar på Huddinges utmaningar. Mot det finns nu ett splittrat rödgrönt alternativ som inte ens kan enas om ett gemensamt budgetförslag då olikheterna mellan partierna är för stora. Det finns dock en gemensam tråd i deras tre olika budgetar och det är att de tar från framtidens välfärd och för att spendera här och nu. 

Det här är vår fjärde gemensamma budget som återigen har fokus på barn och unga samtidigt som vi inte gör av med mer än att vi har råd med välfärden i framtiden också. Till det har vi prioriterat satsningar på nya vägar, gatuunderhåll, men också det som gör Huddinge unikt: natur, parker och miljön. 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.