KRÖNIKA: Att smyglyssna på unga gör mig glad

Krönikören Thomas Karlsson störs av Botkyrkas slogan "Långt ifrån lagom" och njuter av att höra ungdomar uttrycka stolthet för sin förort.

  • Publicerad 14:07, 1 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

När jag kommer hem från jobbet som gymnasielektor på en innerstadsskola brukar jag fika i Tumba centrum. På caféet sitter inte sällan gymnasielever i grupper och samtalar. De pratar om sådant tonåringar brukar pratar om, men i hög utsträckning diskuterar de skolarbeten och framtidsplaner. Det gör mig alltid lika glad att höra.

Det är unga svenskar med invandrarbakgrund ofta en eller två, eller tre, generationer tillbaka. Tyvärr basuneras fortfarande ständigt stereotypen ut om förortens problematiska ungdomar och de stökiga skolorna. I några fall stämmer det, men strategin för att åtgärda detta konstrueras av hipsterpolitiker som vill göra karriär genom att rida på de senaste medietrenderna.

Vad jag kan höra ungdomarna i förorten uttycka är en stolthet över var de bor och en önskan att prestigen kring trakten ska öka och bli accepterad. Påfallande många av dessa ungdomar refererar världsvant till svensk historia och siktar mot yrken som läkare, tandläkare, jurister eller ingenjörer. 

Den slogan som jag som inföding i Tumba blivit mest störd över är ’’Lång ifrån lagom” som möter en när man kommer till Botkyrka. Anspelningen är givetvis att Botkyrka med våra många invånare som har bakgrund i andra lander är ’’härligt osvenskt”. Det är en grov förolämpning mot kommunens invånare och en nedlåtande och exotiserande människosyn. Botkyrka är i huvudsak en kommun som är lagom i den goda bemärkelsen med arbetssamma invånare och högt i tak människor emellan.

Vad vi behöver göra är att förflytta fokus från innerstads-fixeringen och lägga allt fler prestigefyllda utbidningar i förorten. Och sist men inte minst, placera inte Nobelcenter på Blasieholmen utan placera den i någon av våra förorter. 

Thomas Karlsson är filosofie doktor och infödd Tumbabo, vill skriva om hur vi gör förorten och Sverige starkare, tolerantare, stoltare och mysigare – med kraft och utan meserier.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.