Vid moskén. Här ska upp till 800 bostäder byggas. Foto: Sara Ringström/Archus

KRÖNIKA. Fredagsbönen kan göra bostäder attraktiva

800 bostäder ska byggas runt Fittja moské. Det väcker ovanliga reaktioner från folk som annars sällan klagar på bostadsbyggande, skriver BotkyrkaDirekts reporter Jonas Gosende Grönvik i en krönika.

  • Publicerad 18:06, 22 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

För fem år sedan blev det lokal och nationell debatt när Fittjamoskén ansökte om att få göra böneutrop till fredagsbönen:

– Om inte moskéer i Fittja får syssla med böneutrop… Varför får Högalids kyrka ringa i klockan så fort nån unge blir döpt på Södermalm?

– Glassbilen då!?

Och så var alla tyckare igång. Nazister, sverigevänner, antirasister, grannar och vanligt folk skulle uttrycka sin åsikt.

Moskén fick tillslut sitt tillstånd. Idag ropar man ut fredagsbönen över Mälaren. Ingen blir ju störd ändå. Moskén ligger långt ifrån bostäder.

Men nu planeras en tät stadsdel med upp till 800 bostäder här: "Som i innerstan, med butiker i varje gathörn". Alldeles runt moskén.

Fittja får nytt bostadsområde vid moskén

Kommer inte de som flyttar in bli störda av böneutropen?

– Uppstår det en möjlig ordningsstörning får det prövas på nytt, svarar kommunalrådet Gabriel Melki (S) i artikeln.

Men fredagsbönen kan faktiskt göra bostäderna extra attraktiva. För målgruppen som vill bo nära, alltså.

Enligt en studie som forskare på Uppsala universitet gjort och som DN skrivit om har priserna på bostäder nära Fittjamoskén ökat kraftigt sedan moskén började med böneutrop. Moskén fick bostadspriserna att skjuta i höjden, menade forskarna.

Kanske spelade sjönära läget roll också? Vad vet jag, är inte forskare. Jag delade i vilket fall nyheten om de nya bostadsplanerna i facebookgruppen ”Stockholm är inte bullerbyn”. En grupp som diskuterar stadsbyggnadsfrågor med folk som vanligtvis ropar BYGG till allt.

Inte denna gång.

– Jag tycker ändå att det är fel att nu bygga en enklav runt ett tempel, kommenterar en läsare och ifrågasätter om området kommer bli uppblandat.

Fair point. Men...

– Då föreslår jag att vi jämnar Högalid vid marken på grund av Högalids kyrka, invänder en annan.

Så var den där debatten igång... igen.

– Både kyrkor och andra religiösa institutioner bör kraftigt begränsas i sina möjligheter att annonsera gudstjänst”, kommenterar en tredje.

Men vänta... den här argumentationen... Känner inte vi igen den, reflekterar en fjärde:

– Nu när moskén har rätt att kalla till bön, ungefär som glassbilen, och det är klart etablerat, är det väl upp till var och en om man vill flytta dit eller inte. Annars är vi tillbaka till "flyttade till Nytorget, nu skall jag klaga på alla barer".

Nu återstår att se... kommer böneutropen rentav bli ett säljargument?

Fittja får nytt bostadsområde vid moskén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.