KRÖNIKA: Kan jag bara få va en nörd?

Alice Lundberg, 14 år, vill ändra bilden av nördar i sin första krönika i HuddingeDirekt.

  • Publicerad 12:07, 8 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Så, av nån anledning verkar många bli förvånade när jag kallar mig själv för en nörd. Som att det skulle vara något negativt eller nåt som man inte bör eftersträva att bli.

Och visst, jag kan se att man kanske inte skulle vilja beskriva sig som den stereotypiska nörden. För om man nämligen skulle söka på ”nörd” på Google och sedan kolla under bildfliken så är i princip alla bilder på en person i glasögon som bär fluga och hängslen. Gärna ett fräknigt ansikte och tandställning.

Nörden är den som pluggar extremt mycket och kan allt om en fantasivärld från en bok eller serie. Det typiska skulle nog också vara att man är socialt inkapabel. Dom enda vännerna man har är en liten krets av andra, så kallade, nördar. 

Men om jag skulle tala från mitt perspektiv så skulle jag inte beskriva mig själv så. Även om vissa delar stämmer in så känns det som att ordet nörd används som ett nedvärderande ord, att det inte är nåt man vill vara. Trots allt – om jag ska beskriva mig själv så skulle jag beskriva mig som, bland annat, en nörd. Jag älskar att läsa och serier kommer alltid vara en räddare i nöden.

Känslan när man börjar läsa en ny bok och direkt kommer in i den världen och man bara kan sitta där med den boken flera timmar i sträck utan en enda tråkig sekund. Det, det är nog en av mina favoritstunder. Och ja, jag skulle antagligen kunna rabbla upp flera hundra, kanske till och med tusen namn från böcker och serier och bli lite sådär, ja möjligtvis överentusiastisk, om jag skulle få börja prata om mina favoriter. Och om man hittar någon annan person som också älskar det lika mycket och förstår minsta lilla referens man gör - det är faktiskt rätt så fantastiskt. 

Men kort och gott så har jag definitivt en nördig sida. Jag själv tycker bara om det och jag ser absolut inte på det som något dåligt. 

Det finns många nördar som inte passar in i den typiska nördens beskrivning, kan man inte bara få vara sin egen sorts nörd? 

Alice Lundberg, 14 år, går i åttan på Östra grundskolan i Skogås. Älskar fantasy, tv-serier och hästar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.