Krönikör. Nora Khalil, 20 år från Alby. Lärarstudent på Stockholms universitet som brinner för mänskliga rättigheter och utbildning

KRÖNIKA. Khalil: "Så blev jag ett pluggproffs"

Har du känt att du lagt ner massvis med timmar inför ett prov för att sedan få ett sämre resultat än du tänkt? Eller har du avundats de som pluggar avsevärt lite men ändå får höga betyg? Det gjorde jag också tills...

  • Publicerad 15:28, 3 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

För varje delmål jag uppfyllt belönar jag mig med något, som ett avsnitt ur min favoritserie

... jag tittade på ett klipp med civilingenjören Björn Liljeqvist.

Han understryker att ”Det är inte alltid de som pluggar mest som lär sig mest, det är de som pluggar på bäst sätt.” Alltså om du spenderar många timmar på plugg men på fel sätt blir det olönsamt. Jag kan själv känna att jag tidigare lagt för många timmar på studier utan vidare resultat.

Det handlar inte bara om hur man pluggar hemifrån. När jag var på föreläsningar hade jag till vana att kopiera rakt av utan att riktigt vara uppmärksam på själva föreläsningen. Det ledde till att jag lämnade salen med, för mig, obegripliga anteckningar. Numera antecknar jag med egna ord eller nyckelord som gör att jag förstår samtidigt som jag är uppmärksam på vad föreläsaren säger.

Efter föreläsningen packas vanligtvis anteckningarna ner och man tänker inte mer på det. Men vad jag och många inte tänkte på var vikten av repetition vilket Liljeqvist med flera betonar betydelsen av. En repetition på cirka fem minuter efter föreläsningen är en förutsättning för att föreläsningen inte ska falla i glömska. Och därtill en repetition följande vecka och månaden därpå.

Visst kan repetitioner kännas tjatiga men tänk på hur mycket tid du vinner i jämförelse med hur många timmar du måste lägga på att lära dig allt på nytt. När jag började göra på detta sätt insåg jag vilken stor effekt korta repetitioner har. Jag slipper den enorma stressen dagen innan provet och behöver inte lägga lika många timmar på studier. 

För att underlätta för mig själv gör jag även planeringar. Jag börjar med att kolla upp hur mycket jag måste hinna med inför tentan (provet), delar upp allt i små och genomförbara delmål som tar cirka 30 minuter och skriver in dem i min kalender.

För varje delmål jag uppfyllt belönar jag mig med något, till exempel ett avsnitt ur min favoritserie. Dessutom ser jag till att klämma in minst en studiefri dag för vila. Kom ihåg, det handlar inte om att plugga mest, det handlar om att plugga bäst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.